<strong>GA ETTER:</strong> Senest torsdag gjorde Hosni Mubarak det klart at han ikke hadde noen intensjon om å gå av som landets president. I dag gjorde han det. Foto: AP Photo/Amr Nabil
GA ETTER: Senest torsdag gjorde Hosni Mubarak det klart at han ikke hadde noen intensjon om å gå av som landets president. I dag gjorde han det. Foto: AP Photo/Amr Nabil Vis mer

Egypts forhatte president har gått av

Etter 18 dager ga president Hosni Mubarak etter for presset - og har nå gått av som Egypts president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kairo (Dagbladet/Expressen): Millioner av egyptere har demonstrert over hele Egypt. I 18 dager har det pågått.

I dag fikk de endelig innfridd sitt høyeste ønske: President Hosni Mubaraks umiddelbare avgang.

Meldingen de ventet på Etter 30 år som landets øverste leder er dette kapitlet slutt - og et nytt er påbegynt.

Rett etter klokka 17 norsk tid dukket visepresident Oman Suleiman opp på statlig egytisk TV og leste opp en kort melding:

- President Hosni Mubarak har besluttet å gå av som president for republikken. Han har delegert ansvaret for å styre landet til det øverste militære råd. Måtte god guide oss, sa Suleiman i en TV-opptreden som varte i cirka 30 sekunder.

- Egypt er fri! Dermed går 11. februar inn i historien som dagen da folket vant over makthaveren.

- For første gang i den moderne historen til dette landet, har folkets stemme blitt hørt, sier Al Jazeeras Ayman Mohyeldin.

«EGYPT ER FRI! EGYPT ER FRI!» roper demonstrantene på Frihetsplassen i Kairo.

Flere hundre tusen mennesker er nå på gatene for å feire.

Følg utviklingen direkte i vårt live-studio.

- De synger og danser Expressens reporter Kassem Hamadé befant seg mitt i folkehavet utenfor presidentpalasset da beskjeden kom:  

<strong>TÅRER AV GLEDE:</strong> Ifølge Expressens reporter Kassem Hamadé i Egypt er det euforiske tilstander i hovedstaden. Her er en egyptisk kvinne rørt til tårer etter å ha innsett at folket har vunnet over Mubarak og hans regime. Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill
TÅRER AV GLEDE: Ifølge Expressens reporter Kassem Hamadé i Egypt er det euforiske tilstander i hovedstaden. Her er en egyptisk kvinne rørt til tårer etter å ha innsett at folket har vunnet over Mubarak og hans regime. Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill Vis mer

- Folk synger, danser, hopper og klemmer hverandre. Folk er svært glade, sier han.  

Ifølge Hamadé er det euforiske tilstander på Kairos gater etter gledesbudskapet ble kjent.

Rundt 100 000 mennesker har i løpet av dagen gått til presidentpalasset cirka ti kilometer fra Tahrir-plassen i Kairo sentrum for å vise sin misnøye mot Mubarak.

- Folket har fått den friheten de har strevet etter i 18 dager. Det er jubel her. Folk tror nesten ikke det er sant, sier Hamadé.

Stolte egyptere Hamadés stemme drukner nesten i jubelen rundt ham. Biler tuter vilt.

Han fortsetter:

- Det første folket ropte når Mubarak hadde gått av var: «Folket har styrtet regimet! Frihet! Frihet! Frihet!»

- De er svært stolte over hva de har oppnådd, sier han.

Demokratiforkjemperne har i 18 dager vist en enorm standhaftighet og selvkontroll. Til tross for flere tilbakeslag og provoserende TV-taler fra presidenten og visepresidenten, har de i liten grad tatt i bruk vold som virkemiddel i sin protest.

Flyktet fra palasset Fra tidlig i morgentimene strømmet flere hundre tusen demonstranter ut i Kairo, Alexandria, Suez og en rekke andre byer.

<strong>GIKK BERSERK:</strong> Demokratiforkjemperne som i 18 dager har holdt stand på Tahrir-plassen satte i gang en umiddelbar feiring av dimensjoner da Mubaraks beslutning ble kjent.Foto: EPA/KHALED ELFIQI
GIKK BERSERK: Demokratiforkjemperne som i 18 dager har holdt stand på Tahrir-plassen satte i gang en umiddelbar feiring av dimensjoner da Mubaraks beslutning ble kjent.Foto: EPA/KHALED ELFIQI Vis mer

De var skuffet og sinte etter Mubaraks ikke-forløsende tale i går kveld og en uttalelse fra de militære lederne tidligere i dag som i praksis støttet Mubaraks plan om en «ordnet» avgang først til høsten.

Deretter ble det kjent at Mubarak forlot Kairo fra en militær flyplass like etter tv-talen og i morgentimene befant seg på hemmelig sted sammen med familien, trolig i Sharm el Sheikh.

Inntil det siste har hæren oppfordret folk til å dra hjem.

Veien videre Men folkets revolusjon lot seg ikke stoppe. Egypt blir aldri det samme igjen.

Det store spørsmålet er hva som skal skje nå, hvem og hvordan Egypt skal styres.

Suleiman har gjort det klart at styringen av landet nå er overført til det øverste militære råd, i påventa av nyvalg i september.

For øyeblikket er det (tidligere) forsvarsminister Mohammed Hussein Tantawi, som også leder militærrådet, som styrer Egypt.

Ifølge Reuters blir også resten av regjeringen avsatt av militærrådet, som skal lede landet sammen med sjefen for høyesterett. Begge kamrene i parlamentet blir satt midlertidig ut av funksjon.

Vill fest i gatene Oposisjonsleder Mohamed ElBaradei mener dette er det viktigste som har skjedd Egypt i nyere historie:

- Dette er den beste dagen i mitt liv. Landet er fritt! sier han.

Mannen som ikke ville gi seg:

Hosni Mubarak (82) har vært Egypts ubestridte leder i nesten 30 år. I alle år har han styrt som en kvasimilitær leder.

Mubarak var en ganske ukjent visepresident da han i 1981 overtok som regjeringsleder etter at islamister likviderte president Anwar Sadat under en militærparade i Kairo. Han var selv nær ved å bli offer for attentatet ettersom han satt rett ved siden av Sadat.

At han skulle beholde makten i nesten 30 år, var det få som hadde trodd, ifølge BBC. Heller ikke at han skulle overleve hele seks attentatforsøk.

Først etter at hundretusener av demonstranter fylte Tahrir-plassen i Kairo, utnevnte Mubarak selv en nestkommanderende, tidligere etterretningssjef Omar Suleiman.

Det ble tolket som et forsøk på å styrke sin stilling hos generalene. Tidligere har mye tydet på at han ønsket at sønnen Gamal skulle overta, men han forsvant på et fly til London med kone og datter få dager etter at protestene begynte.

Fredag måtte Hosni Mubarak gi etter for presset fra folkemassene og forlate presidentpalasset i Kairo.

Unntakslov

I hele sin periode ved makten har han styrt landet med unntakslover, noe som ga regimet utvidede fullmakter til å arrestere alle opposisjonelle som man mente truet rikets sikkerhet.

Mubarak har ofte blitt kritisert for sitt autoritære styre, der politiet og militæret har tatt hånd om opposisjonelle som våget seg for mye frampå. Han er blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene, men har samtidig vært en viktig samarbeidspartner for USA, siden han har ansett det som en av sine viktigste oppgaver å hindre at Egypt falt i islamistiske hender.

Også Israel har kunnet stole på lederen i nabolandet, som har vært langt vennligere stemt mot den jødiske staten enn den egyptiske folkeopinionen.

Da det folkelige opprøret spredte seg fra Tunisia til Egypt for snart tre uker siden, tok det Mubarak en knapp uke å kunngjøre at han ikke har til hensikt å stille til gjenvalg i høstens valg.

Ydmykende

For en mann som ikke har tillatt noen reell opposisjon, og som ønsker å fremstå som en tjener for sitt land, må det ha vært svært ydmykende å oppleve hetsen og den voldsomme kritikken som har vært rettet mot ham på Kairos frigjøringsplass.

Som privatperson er Mubarak kjent for å være svært disiplinert. Han verken røyker eller drikker, starter dagen klokka seks, og gjerne med en treningsøkt, ifølge ryktene.

Han er gift med britisk-egyptiske Suzanne Mubarak, og paret har to sønner, men privatlivet har han hegnet godt om.

I talen til nasjonen 1. februar sa han at han ikke har noen planer om å forlate fødelandet.

- Det er i dette kjære landet jeg har bodd. Jeg kjempet for det og forsvarte dets jord, suverenitet og interesser. På dets jord vil jeg dø. Historien vil dømme meg, slik den gjorde med andre.
(NTB)

- Mubaraks avgang er historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

TV-bildene viser nå hvordan egyptere kaster seg om halsen på hverandre, gråter og jubler. stadig flere kommer nå ut på gatene i lettelse for å feire.

For dem er festen bare så vidt i gang.

FOLKETS SEIER: Foto: AFP PHOTO/PEDRO UGARTE
FOLKETS SEIER: Foto: AFP PHOTO/PEDRO UGARTE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer