Egypts hærledelse tillater fredelige protester

Venter store demonstrasjoner til støtte for avsatte Mohamed Mursi.

TILLATT: Det er ventet at Mohamed Mursis støttespillere vil ta til gatene i dag. Så lenge de er fredelige vil Hæren tillate det. Foto: AFP/Mahmoud Khaled/NTB Scanpix
TILLATT: Det er ventet at Mohamed Mursis støttespillere vil ta til gatene i dag. Så lenge de er fredelige vil Hæren tillate det. Foto: AFP/Mahmoud Khaled/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse natt til fredag oppfordrer hæren til samhold og forsoning, og den utelukker «vilkårlige tiltak mot alle politiske grupper i landet». Hærledelsen skriver videre at fredelige protester og ytringsfrihet er en menneskerett, men dersom retten til å protestere misbrukes, kan den true nasjonale interesser og økonomien.

USA la torsdag kveld press på Egypt om å unngå vilkårlige arrestasjoner av avsatte Mohammed Mursi og hans tilhengere.

Husarrest Men tidligere torsdag ble flere ledere i Det muslimske brorskapet arrestert. Mursi sitter i husarrest, og han og andre ledere er ilagt reiseforbud. De skal over helgen avhøres om blant annet innblanding i en rømning fra et fengsel i 2011, melder AFP.

Det muslimske brorskapets talsmann Gehad al-Haddad sier brorskapet vil nekte å samarbeide med det nye regimet. Brorskapet framholder at Mursi, Egypts første demokratisk valgte president, ble avsatt i et militærkupp.

Hæren advarer samtidig foran de planlagte demonstrasjonene fredag mot hevnangrep.

Ikke kupp Utenriksminister Mohamed Kamel Amr forsøkte torsdag å forsikre USAs utenriksminister John Kerry om at det ikke har skjedd noe militærkupp i Egypt.

Definisjonen av hva som skjedde i Egypt onsdag, da president Mohamed Mursi ble avsatt av de militære, er viktig fordi et militærkupp mot en valgt leder normalt vil føre til økonomiske sanksjoner. Det kan også redusere livsviktig amerikansk bistand til Egypt.

- Den amerikanske siden er en strategisk partner for Egypt, og Egypts velferd er viktig for dem, sa karrierediplomaten Amr.

Islamist-angrep - Jeg håper de leser situasjonen riktig, at dette ikke er et militærkupp på noen måte. Dette var faktisk den overveldende viljen i folket, sa Amr torsdag kveld.

Rundt 50 personer er blitt drept siden de siste urolighetene og demonstrasjonene startet i helga. Det kom natt fredag ingen rapporter fra Kairo om sammenstøt. Men islamister gjennomførte flere angrep mot sikkerhetsstyrker på Sinai-halvøya. En person ble drept og to såret, ifølge sikkerhetskilder.

Gjerningsmennene brukte maskingevær og raketter i angrepene som blant annet fant sted i grensebyen Rafah.

(NTB)