MÅTTE GÅ: Egypts justisminister Mahfouz Saber måtte gå etter å ha svart uheldig på et spørsmål på direktesendt tv. Foto: Egyptian Prime Ministry / AP
MÅTTE GÅ: Egypts justisminister Mahfouz Saber måtte gå etter å ha svart uheldig på et spørsmål på direktesendt tv. Foto: Egyptian Prime Ministry / APVis mer

Egypts justisminister måtte gå etter søppeltømmer-uttalelse

Spørsmålet som felte ham: Kan sønnen til en søppeltømmer inneha posisjonen som dommer?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kan sønnen til en søppeltømmer inneha posisjonen som dommer?

Det er en problemstilling som har skapt heftig debatt i Egypt den siste tida.

Bakgrunnen for diskusjonen er uttalelsene til landets tidligere justisminister Mahfouz Saber.

Han leverte sin oppsigelse på mandag etter å ha sagt på direktesendt tv at selv med jussutdannelse har ikke «sønnene til søppeltømmere» den riktige sosiale bakgrunnen til å bli dommere, skriver Al Ahram.

- En dommer bør komme fra en passende sosial klasse, med all respekt til søppeltømmere. En dommer bør komme fra en sosial klasse som verken er for lav eller for høy, svarte han på sønner av søppeltømmere bør kunne bli dommere.

Proteststorm Saber sa også at han verdsatte enhver søppeltømmer som opptro sønner til å ta en jussutdannelse, men at han trodde at sønnen ville bli deprimert hvis han ble dommer og ikke ville være i stand til å fortsette i jobben.

Uttalelsene skapte en proteststorm blant egyptere, som blant annet ga uttrykk for frustrasjonen i sosiale medier.

Hasthtagen #dismiss_the_justice_minister" var blant de mest brukte i Egypt på mandag, samme dag som justisministeren leverte sin oppsigelse.

- Kvalifikasjoner viktigst Det uavhengige forskningsbyrået Egyptian Centre for Public Opinion Research (Baseera) har foretatt en undersøkelse for å finne ut hvorvidt landets befolkning deler Sabers oppfatning.

Resultatet underbygger inntrykket man fikk i sosiale medier.

Hele 85 prosent av dem som har svart mener at en søppeltømmers sønner bør kunne jobbe i rettsvesenet dersom de har de rette kvalifikasjonene.

Mens 66 prosents sier seg «veldig enige» i påstanden om at sønner av renovasjonsarbeidere bør kunne bli dommere, er 19 prosent «enige».

Fire prosent sier seg «uenige», mens like mange er «veldig uenige». Sju prosent var usikre.

Statsministeren: - Myndighetene respekterer alle Undersøkelsen viser også at personene som mente bakgrunnen var irrelevant kom fra miljøer med høyere sosioøkonomisk status enn de andre respondentene.

Det er ikke kjent hvor mange som deltok i undersøkelsen. Det er heller ikke kjent hvordan de vil stille seg til døtre av søppeltømmere som ønsker å inneha posisjonen som dommer.

Egypts statsminister Ibrahim Mahlab understreket på mandag at myndighetene respekterer alle samfunnslag.