BØNN OM FRED: Egyptiske menn under fredagsbønnen på Tahrir-plassen i Kairo i går. Foto: Odd Andersen / AFP / Scanpix
BØNN OM FRED: Egyptiske menn under fredagsbønnen på Tahrir-plassen i Kairo i går. Foto: Odd Andersen / AFP / ScanpixVis mer

Egypts militærleder i samtaler med ElBaradei

Samme dag som uroen blusset opp i Kairo, holdt lederen av Egypts militærråd samtaler med de to presidentkandidatene Mohamed ElBaradei og Amr Moussa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To forholdsvis rolige dager i Kairo ble avløst av mer blodsutgytelser lørdag morgen, da en egyptisk demonstrant ble drept i sammenstøt med politistyrker.

Flere hundre demonstranter hadde overnattet på Tahrir-plassen i telt, og fortsatte fra morgenen av å legge fram sine krav om at militærstyret må gå av.

Samme dag skal lederen av militærrådet, feltmarskalk Marshal Hussein Tantawi, ha hatt møter med de to mennene som demonstrantene har ytret ønske om at skal lede landet.

ElBaradei er fredsprisvinner og tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), mens Moussa er tidligere leder av Den arabiske liga.

- Kjørt på av politi Lørdag marsjerte en gruppe demonstranter til nasjonalforsamlingen for å protestere mot gårsdagens utnevnelse av Kamal al-Ganzouri, som var statsminister på 1990-tallet, til ny statsminister. Politiet prøvde å spre demonstrantene med tåregass.

En 21 år gammel demonstrant ble livstruende skadd da politiet angrep demonstrantene. Han døde senere på sykehus av massive indre blødninger, mulig forårsaket av en påkjørsel, sier en lege til nyhetsbyrået AFP. Vitner sier en politibil kjørte rett inn i demonstrantene.

Snart valg Siden protestbølgen startet i Kairo forrige lørdag, er 41 personer drept og rundt 2.000 såret. De siste to dagene har det imidlertid vært relativt rolig i hovedstaden, før det ble meldt om nye sammenstøt ved Tahrir-plassen lørdag morgen.

Valg til ny nasjonalforsamling er planlagt til mandag, og militærrådet fastholder at det vil gå av stabelen.

Lørdag morgen sa myndighetene at over 100.000 egyptere som bor utenlands allerede har forhåndsstemt ved ambassader og konsulater.

(NTB)