BES GÅ AV: Feltmarskalk Mohammed Hussein Tantawi, øverstkommanderende i den egyptiske hæren og reelt statsoverhode i landet, bes gå av av demonstrantene som har inntatt Kairos gater. Foto: EPA/Khaled Elfiqi/Scanpix
BES GÅ AV: Feltmarskalk Mohammed Hussein Tantawi, øverstkommanderende i den egyptiske hæren og reelt statsoverhode i landet, bes gå av av demonstrantene som har inntatt Kairos gater. Foto: EPA/Khaled Elfiqi/ScanpixVis mer

Egypts militærstyre varsler voldsom motoffensiv

Støre bekymret etter blodige sammenstøt i Kairo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 25 personer er drept, og over 200 skadd, etter blodige sammenstøt mellom koptiske demonstranter, soldater og motdemonstranter i Egypts hovedstad Kairo.

Nå varsler egyptiske myndigheter en voldsom motoffensiv, og at alle nødvendige midler vil bli tatt i bruk for å knuse opptøyene.

Demonstrantene protesterte mot et tidligere angrep på en koptisk kirke i Aswan, og opptøyene og voldsbruken har vært den mest omfattende siden eks-president Hosni Mubarak ble styrtet 11. februar.

Vil ta kontroll Ifølge nyhetsbyrået AP erklærer nå militærstyret i Egypt opptøyene som et forsøk på å undergrave Statens makt, og varslet at de ville gjøre det som var nødvendig for «å opprettholde ro og orden».

Egypts sivilbefolkning risikerer nå at generalenes grep for å sentrere og ta kontroll over makta bare vil bli bensin på bålet for opprørerne, etter at sikkerhetsstyrker langt ifra maktet å skape ro i gatene da de rykket inn i går.

Den koptiske kirken kritiserer skarpt sin regjering, og mener militærstyret lar drap og angrep på kristne forbigå i stillhet. Kristne koptere utgjør omlag ti prosent av Egypts befolkning.

Strategi - Fremmede infiltrerte våre sønner, og begikk feil som våre sønner så fikk skylda for, mener kirken.

Demonstrantene frykter generalene nå vil bruke opptøyene som en strategisk  unnskyldning for å beholde et sikkert grep om makta til de har funnet en passende presidentkandidat, som kan videreføre deres tanker og interesser.

Egypt styres offisielt nå av feltmarskalk Mohammed Hussein Tantawi, som også er øverstkommanderende for den egyptiske hæren - og anses for lojal mot den avgåtte Mubarak. Under ham finnes den midlertidige statsministeren Essam Sharaf.

Han lover å etterforske opptøyene, som også uroer vår egen utenriksminister.

Støre bekymret - Jeg er bekymret over det siste døgnets utvikling i Kairo og tar sterk avstand fra den omfattende voldsbruken mot koptiske demonstranter 9. oktober. Egypt har en nøkkelrolle i regionen, og det er svært viktig at den demokratiske overgangsprosessen ikke stopper opp, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

BEGRAVER SINE DØDE: Koptiske kristne samles for å begrave ofrene etter opptøyene som herjer Kairo. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany/Scanpix
BEGRAVER SINE DØDE: Koptiske kristne samles for å begrave ofrene etter opptøyene som herjer Kairo. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany/Scanpix Vis mer

- Egypts militære overgangsmyndigheter har ansvar for alle borgeres sikkerhet. Alle grupper i det egyptiske samfunnet må kunne benytte seg av sin tros-, ytrings- og forsamlingsfrihet uten frykt for liv og helse, understreker utenriksministeren.

Det har de seinere årene vært økende spenninger mellom religiøse grupperinger i landet.

Urovekkende - Det er urovekkende dersom statlige medier har bidratt til å oppildne til uroligheter. Egyptiske medier har et ansvar for å dekke slike hendelser på en faktabasert, kritisk og balansert måte. Det er også avgjørende at uavhengige medier uhindret får utøve sin rolle, sier utenriksminister Støre.

- Jeg vil oppfordre alle aktører til å utvise ansvarlighet og gjennom felles innsats hindre ytterligere voldshandlinger. Norge støtter kravet om at det siste døgnets omfattende voldsbruk må granskes. Videre må de ansvarlige stilles til ansvar, sier Støre.

Han fikk i går støtte av sin svenske kollega Carl Bildt, som karakteriserte situasjonen i Egypt som «alvorlig».

UROLIG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber myndighetene i Egypt ta ansvar, og kritiserer medienes rolle. Foto: Berit Roald / Scanpix
UROLIG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber myndighetene i Egypt ta ansvar, og kritiserer medienes rolle. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer