Egypts president angrer på rettssak mot journalister

- Dommen hadde en svært negativ effekt.

FENGSLEDE JOURNALISTER: Al Jazeera-journalistene (f.v.) Peter Greste, Mohammed Fahmy og Baher Mohamed ble i juni dømt til flere års fengsel for å samarbeide med Det muslimske brorskapet i Egypt. Foto: Asmaa Waguih/ Reuters / NTB scanpix
FENGSLEDE JOURNALISTER: Al Jazeera-journalistene (f.v.) Peter Greste, Mohammed Fahmy og Baher Mohamed ble i juni dømt til flere års fengsel for å samarbeide med Det muslimske brorskapet i Egypt. Foto: Asmaa Waguih/ Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi sier han skulle ønske de tre Al Jazeera-journalistene som ble dømt til fengsel i juni, ikke hadde blitt stilt for retten.

Fengselsstraffen på sju år og ti år mot de tre journalistene australieren Peter Greste, egyptisk-canadieren Mohamed Fadel Fahmy og egypteren Baher Mohamed skapte sterke reaksjoner over hele verden.

De ble dømt for å ha svertet Egypt og for å ha hjulpet den moderat islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap, som Sisi kastet fra makten og gjorde ulovlig etter kuppet i fjor.

Dommen 23. juni hadde en «veldig negativ virkning», innrømmer Sisi nå overfor egyptiske redaktører i et møte nylig, ifølge avisen Al-Masry Al-Youm.

- Dommen mot flere journalister hadde en svært negativ effekt, og vi hadde ingenting med den å gjøre, sier han.

- Jeg skulle ønske de hadde blitt deportert etter at de ble pågrepet, i stedet for å bli stilt for retten, tilføyer han og viser til australske Peter Greste.

Dommen kom dagen etter at USAs utenriksminister John Kerry hadde besøkt den nyvalgte presidenten og tidligere hærsjefen Sisi. Med seg hadde Kerry nesten 600 millioner dollar i pengestøtte til det nye regimet, og dommen satte USA i et pinlig lys, skriver nyhetsbyrået AFP.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer