Egypts president avslutter politisk mekling

- Det har ikke lyktes å mekle fram en løsning på konflikten i Egypt, sier landets midlertidige president Adli Mansour. Han holder Det muslimske brorskap ansvarlig.

AVSLUTTER MEKLING: Egypts midlertidige president Adli Mansour sier at det ikke har lyktes å mekle fram en løsning på konflikten i Egypt. Foto: EPA/KHALED ELFIQI
AVSLUTTER MEKLING: Egypts midlertidige president Adli Mansour sier at det ikke har lyktes å mekle fram en løsning på konflikten i Egypt. Foto: EPA/KHALED ELFIQIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Fasen med diplomatisk innsats tar slutt i dag», het det i en en offisiell uttalelse fra Mansours kontor onsdag. «Innsatsen har ikke gitt de resultatene det var håp om», het det videre om arbeidet der diplomater fra USA, EU, Qatar og De forente arabiske emirater har deltatt.

Egypts ledende muslimske lærested al-Azhar kaller sammen til møte neste uke om den politiske krisen i landet.

- Det finnes visse initiativer som kan danne grunnlag for nasjonal forsoning, sa en ikke navngitt talsmann for al-Azhar ifølge nyhetsbyrået MENA onsdag.

Ville avverge vold Målet for den diplomatiske innsatsen har vært å avverge økt politisk uro og ny vold i den arabiske verdens mest folkerike land. Rundt 300 mennesker er drept i politisk motiverte voldshandlinger siden den egyptiske hæren 3. juli styrtet daværende president Mohamed Mursi.

Brorskapet krever at Mursi gjeninnsettes, og nekter å samarbeide med landets nye makthavere. Tusenvis av Mursis tilhengere har de siste fem ukene holdt protestdemonstrasjoner i hovedstaden Kairo med krav om at han får vervet som statssjef tilbake.

Egyptiske myndigheter har gjort det klart at deres tålmodighet med demonstrantene er i ferd med å ta slutt.

- Uttalelsen fra presidentskapet kan være et forvarsel om at sikkerhetsstyrkene vil bruke makt for å spre demonstrantene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ber om tid En av Brorskapets fremste ledere, Mohamed Ali Bishr, ville onsdag ikke gi noen umiddelbar kommentar til uttalelsen fra Mansours kontor. Han ba om mer tid til å rådføre seg med andre medlemmer av bevegelsen.

USAs viseutenriksminister William Burns reiste onsdag fra Kairo uten å gi noen kommentar til utviklingen i Egypt. Burns har sammen med EUs spesialutsending Bernardino Leon og utenriksministrene fra Qatar og Emiratene forsøkt å megle mellom egypterne.

I Mansours uttalelse blir det understreket at den egyptiske regjeringen ga de utenlandske utsendingene alle muligheter til å sette seg inn i situasjonen. De fikk blant annet treffe fengslede ledere for Det muslimske brorskap.

(NTB)