Egypts president har 48 timer på å løse krisa

Hæren gir Mursi et ultimatum.

PROTESTERER: Flere millioner har det siste døgnet protestert mot Egypts president Mohamed Mursi. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany / NTB Scanpix
PROTESTERER: Flere millioner har det siste døgnet protestert mot Egypts president Mohamed Mursi. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den egyptiske hæren har nå gitt president Mursi 48 timer på å løse den dype krisa i landet.

Dette skjer etter at fire ministre har valgt å gå av i protest.

- Landet og nasjonen kan ikke tolerere at et parti ikke lever opp til sitt ansvar, heter det i hærens uttalelse, ifølge Al Jazeera.

Samtidig sier en talsmann for Det islamske brorskap at de ikke lenger vil tolerere angrep fra demonstrantene mot president Mursi. Mursi kommer selv fra brorskapet.

- MÅ GÅ AV: Den egyptiske hæren krever at president Mohamed Mursi løser krisa i landet. De gir ham 48 timer. Foto: REUTERS / Amr Abdallah Dalsh / NTB Scanpix
- MÅ GÅ AV: Den egyptiske hæren krever at president Mohamed Mursi løser krisa i landet. De gir ham 48 timer. Foto: REUTERS / Amr Abdallah Dalsh / NTB Scanpix Vis mer

• Følg utviklingen live fra Tahir-plassen, øverst i denne saken.

Nytt slag for Mursi Brorskapets hovedkvarter ble i natt stukket i brann og plyndret uten at politiet, ifølge brorskapet, gjorde noe for å hindre det.

De fire ministrene som ifølge en anonym regjeringstalsmann går av, er turistminister Hisham Zaazou, kommunikasjons- og informasjonsministyer Atef Helmi, minister for lov og forholdet til parlamentet Hatem Bagato og miljøvernminister Khaled Abdel-Aal. Deres avgang er enda et slag for Mursi.

Tidligere i ettermiddag ble det klart at uniformert politi deltar i demonstrasjonene, og også de krever president Mursis avgang. Politiet forsvarte ikke hovedkvarteret til Islamsk brorskap da det ble stormet i natt. Det er Kairo-korrespondenten til The New York Times, David Kirkpatric, som melder dette, ifølge The Guardians live-dekning.

- De militære bør gripe inn - Flere uniformerte offiserer var blant demonstrantene på Tahrir-plassen. De krevde statsminister Mursis avgang, og at de militære må gripe inn, melder Kirkpatrick.

Hovedkvarteret til Det muslimske brorskap har blitt endevendt og plyndret av opposisjonen mot president Mohamed Mursi. Kjempedemonstrasjoner mot presidenten, som ble valgt for et år siden, raser nå over hele Egypt. Opposisjonen har gitt ham en frist til imorgen klokka 17. 00 til å gå av.

- Føler meg som seiersherre Flere millioner mennesker deltok i nattas demonstrasjoner. Ungdommene som i morgentimene idag brøt seg inn i brorskapets lokaler, var væpnet med brannbomber og steiner. Deler av bygget sto i brann, mens medlemmer av brorskapet ifølge Reuters skal ha forsvart seg med skytevåpen. Brorskapsmedlemmene inne i hovedkvarteret skal ha klart å evakuere bygget i morgentimene idag. Representanter for brorskapet har klaget over at politiet ikke var til stede for å beskytte dem.

Det er ikke meldt om drepte fra denne aksjonen, men fire skal være drept i løpet av det siste døgnets demonstrasjoner. Journalister fra brorskapets hovedkvarter melder om knuste vinduer, og ungdommer som plyndrer bygget, og bærer ut kontormøbler fra bygget.

Men kampviljen til demonstrantene, som mener at Mursi er i ferd med å innføre et strengt islamsk regime, er det ingen ting i veien med. En mann som ble såret under nattas demonstrasjoner sier det på denne måten:

- Jeg føler meg som en seierherre. Men vi vil bare ha vunnet på ordentlig når Mursi er borte.

Stor usikkerhet 22 av Egypts 80 millioner mennesker støtter i et opprop kravet om at presidenten må gå av. Mursi ble president etter et legitimt valg, og det er stor usikkerhet knyttet til hva han nå vil svare.

Mursi var ikke i presidentpalasset for å feire at han i går hadde sittet ett år ved makta. Utenfor palasset var det demonstranter som regjerte i gatene. Mursi var i stedet i samtaler med statsministeren et annet sted i Kairo.

Hva som blir svaret på de store demonstrasjonene er foreløpig uklart. Men plyndringen av hovedkvarteret til Det muslimske brorskap i Kairo kan øke graden av konfrontasjon mellom Mursis motstandere og tilhengere.

Den egyptiske hæren er Egypts virkelige makthavere hvis de vil. Hvis situasjonen kommer ut av kontroll kan de gripe makta, og beholde den til det kan holdes omvalg. Flere i Egypts liberale opposisjon mener dette er det beste for landet. Men også det er en farlig vei å gå. Brorskapet er godt organisert, og den klart sterkeste organisasjonen i dagens Egypt. Eksperter på Egypt utelukker ikke at landet kan stå foran en borgerkrig.