Egypts president sier nei til forsvarssjefens tidsfrist

Egypts president, Mohamed Mursi, i voldsom maktkamp med forsvarssjefen mens presset mot ham vokser.

AVVISER ULTIMATUM: Egypts president, Mohamed Mursi (i midten), går ikke med på tidsfristen landets forsvarssjef ga ham på 48 timer på å finne en løsning på den politiske krisa. Foto: REUTERS/Tiksa Negeri
AVVISER ULTIMATUM: Egypts president, Mohamed Mursi (i midten), går ikke med på tidsfristen landets forsvarssjef ga ham på 48 timer på å finne en løsning på den politiske krisa. Foto: REUTERS/Tiksa NegeriVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mursi avviste i natt kravet fra forsvarssjefen kom med i går om at politikerne måtte finne en løsning på den politiske krisen innen 48 timer.

I en uttalelse i natt sier presidenten at forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisis tidsfrist risikerer å skape forvirring, og Mursi lover samtidig å fortsette arbeide mot en forsoning. Presidenten ble ikke konsultert før kravet om en politisk løsning.

Den egyptiske hæren avviser at uttalelsen fra forsvarssjefen om at president Mohamed Mursi må løse den politiske konflikten innen 48 timer er ensbetydende med et militærkupp.

Millioner av egyptere har de siste dagene tatt til gatene i svære demonstrasjoner ett år etter at Mursi og Det islamske brorskap tok over makta. I natt fortsatte demonstrasjonene på den berømte Tahrir-plassen, som ble et av de fremste symbolene på «den arabiske våren» for to år siden.

Kun press Forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi ønsket bare å øve press for å få politikerne til å komme til enighet, het det i en uttalelse fra hæren mandag kveld. Hæren hevder fristen bare er et uttrykk for at den lytter til strømningene fra Egypts gater.

Samtidig kommer meldinger om at utenriksminister Mohamed Kamel Amr har levert inn en avskjedssøknad. Minst fem andre statsråder har gått av siden masseprotestene mot president Mohamed Mursi og regjeringen startet søndag.

Egypts nest største islamistiske parti, det ultrakonservative al-Nour, støtter nå opposisjonens krav om nyvalg. Partiet går dermed imot en allianse av islamistiske partier, som oppfordrer til støttedemonstrasjoner for president Mohamed Mursi.

Nyvalg Al-Nour offentliggjorde sent i går en uttalelse der de tar til orde for nyvalg og opprettelse av en teknokratregjering, melder Ahram Online.

Partiet krever samtidig at det opprettes en komité som skal se på endringer i landets grunnlov.

Alliansen av islamske partier sier den respekterer alle initiativer for å løse den politiske krisen, men grunnloven må følges. Den mener hærens ultimatum om en løsning innen 48 timer er et kuppforsøk.

(Dagbladet/NTB)


GIGANTISKE DEMONSTRASJONER: Demonstrantene fortsatte i natt protestene på Tahrir-plassen i Kairo. Egypts president, Mohamed Mursi, kjemper for å beholde makta. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
GIGANTISKE DEMONSTRASJONER: Demonstrantene fortsatte i natt protestene på Tahrir-plassen i Kairo. Egypts president, Mohamed Mursi, kjemper for å beholde makta. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany Vis mer