Egypts tidligere president Mohamed Mursi dømt til døden for planlegging av masserømming fra fengsel

Nå må avgjørelsen godkjennes av landets religiøse leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Egypts tidligere president Mohamed Mursi er dømt til døden av egyptisk domstol.

Mursi er dømt til døden for å ha planlagt en masserømming fra et fengsel som skjedde under landets revolusjon i januar 2011, melder nyhetsbyrået AP. Presidenten satt selv da i fengsel, og rømte sammen med 130 andre fanger.

Han er også dømt for å ha lekket statlige hemmeligheter, men dette skal ikke ha vært årsaken til at han er idømt dødsstraff. Han skal også ha samarbeidet med Hizbollah, Hamas og den iranske revolusjonsgarden.

Dommen vil nå bli oversendt til landets høyeste religiøse leder, stormuftien, for hans mening. Endelig beslutning vil bli tatt 2. juni. Han kan fortsatt anke dommen.

Mursi ble Egypts første demokratisk valgte president 30. juni 2012, etter at diktatoren Hosni Mubarak ble styrtet etter den arabiske vår.

3. juli 2013 ble Mursi avsatt ved et statskupp.

Fengselsrømming Sammen med 130 andre rømte Morsi fra fengselet Wadi el-Natroun i Kairo tilbake i 2011. Dette er nå Morsi og 130 andre dømt for.

Sammen med Morsi rømte blant annet medlemmer av Hamas og Hizbollah. Etter masserømmingen, skal de ha deltatt i aksjoner mot den tidligere presidenten Hosni Mubarak. Under lørdagens rettsak var de anklaget for å ha angrepet politiet under aksjoner mot den tidligere presidenten Hosni Mubarak, melder The Guardian.

Det muslimske broskapet, som Morsi tilhørte, ble i  desember 2013 kalt en terrororganisasjon av egyptiske myndigheter.

Dømt til 20 år tidligere Dødsdommen kommer etter at den tidligere presidenten først ble dømt til 20 års fengsel i april for å ha oppfordret til drap på demonstranter i 2012.

Den gangen ble ti personer drept utenfor presidentpalasset.

Mursi ble kastet fra presidentstolen av sin tidligere forsvarsminister Abdel Fattah el-Sisi, sommeren 2013. Det medførte til en rekke protester over hele Egypt. En gang ble så mange som 817 demonstranter drept i Kairo.

Den nåværende regjeringen i Egypt har høstet massiv kritikk for å slå hardt ned på meningsmotstandere og Mursi-tilhengere. Tusenvis av egyptere har blitt arrestert og minst 1212 personer har fått dødsstraff siden starten av fjoråret. En av dem er sjefen for Det muslimske brorskapet, Mohamed Badie.

Politisk motivert Alle dødsstraffsavgjørelser i Egypt må godkjennes av landets stormufti. Mursi kan fortsatt anke, uansett hva stormuftien, landets høyeste religiøse leder sier, melder BBC. Muftien har kun en rådgivende, ikke dømmende funksjon. Den nåværende stormuftien har navnet Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam.

Mursis tilhengere har hevdet at saken mot den tidligere presidenten er politisk motivert, og at det er et forsøk på å lovliggjøre et kupp.

<strong>DØMT TIL DØDEN:</strong> Egypts tidligere preisdent, Mohamed Mursi, er dømt til døden av egyptisk domstol. Her er den tidligere presidenten avbildet i fengsel, i påvente av rettsaken. Foto: REUTERS/Al Youm Al Saabi
DØMT TIL DØDEN: Egypts tidligere preisdent, Mohamed Mursi, er dømt til døden av egyptisk domstol. Her er den tidligere presidenten avbildet i fengsel, i påvente av rettsaken. Foto: REUTERS/Al Youm Al Saabi Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer