Egypts tidligere president Mubarak meldt klinisk død, sikkerhetskilder sier han er i respirator

Melding fra det egyptiske nyhetsbyrået MENA motsies av sikkerhetskilder.

KLINISK DØD: På dette bildet fra 7. september 2011, blir Egypts tidligere president Hosni Mubarak brakt til rettssaken mot ham i Kairo. Etter et slag tidligere i dag, ble han brakt fra et fengselssykehus til et militært sykehus. Han er nå meldt klinisk død av det egyptiske nyhetsbyrået MENA. Foto:EPA/STR
KLINISK DØD: På dette bildet fra 7. september 2011, blir Egypts tidligere president Hosni Mubarak brakt til rettssaken mot ham i Kairo. Etter et slag tidligere i dag, ble han brakt fra et fengselssykehus til et militært sykehus. Han er nå meldt klinisk død av det egyptiske nyhetsbyrået MENA. Foto:EPA/STRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Egypts tidligere president Hosni Mubarak er klinisk død, meldte det statlige egyptiske nyhetsbyrået MENA sent i kveld. Kort etter meldte Reuters at han ifølge to kilder i sikkerhetstjenesten bare er bevisstløs og i respirator.

I en twittermelding skriver CNNs Christiane Amanpour at general Shaheen, medlem av militærrådet har sagt til CNN at Mubarak ikke er klinisk død men at helsa er forverret og at han er i en kritisk helsetilstand.

Bevisstløs
«Han er komplett bevisstløs. Han bruker respirator», sa en militærkilde til Reuters ved midnatt.

Mubarak ble sendt til et militærsykehus i Kairo tirsdag kveld, etter å ha blitt rammet av hjerneslag i fengselet der han soner sin livstidsdom. En sykehuskilde bekreftet meldingen om at han er avgått ved døden. Ifølge MENA ble Mubarak dårlig på ettermiddagen, men han var hele tiden ved bevissthet. Fengselslegen som undersøkte ham, konkluderte etter hvert med at den avsatte presidenten ikke kunne få tilstrekkelig behandling i fengselet, og det ble bestemt å overføre ham til sykehus.

Livsvarig Den 84 år gamle avsatte presidenten, som ledet Egypt i 30 år, ble i begynnelsen av juni dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt soldater ordre om å skyte med skarpt mot demonstranter under revolusjonen i fjor. Over 850 mennesker ble drept i løpet av få uker. Ekspresidentens helsetilstand skal ha blitt dårligere under rettssaken mot ham, og han møtte nesten alltid i retten liggende på en båre. Etter at dommen falt 2. juni skal helsen ha forverret seg markant. Ifølge fengselskilder lider han av alvorlig depresjon, høyt blodtrykk og pustebesvær.

 KAIRO VED MIDNATT:  Dette bildet er tatt på Tahrirplassen midt i Kairo ved midnatt natt til onsdag. En stor menneskemengde har vært samlet hele kvelden for å feire valgseier sist helg til det muslimske brorskapet. Så kom meldingen om at tidligere president Hosni Mubarak var død - og så at Mubarak er i  respirator. Situasjonen var ikke avklart ved 01-tiden. FOTO: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS/NTB SCANPIX.
KAIRO VED MIDNATT: Dette bildet er tatt på Tahrirplassen midt i Kairo ved midnatt natt til onsdag. En stor menneskemengde har vært samlet hele kvelden for å feire valgseier sist helg til det muslimske brorskapet. Så kom meldingen om at tidligere president Hosni Mubarak var død - og så at Mubarak er i respirator. Situasjonen var ikke avklart ved 01-tiden. FOTO: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer