Egypts utenriksminister går av

Har levert sin oppsigelse.

GÅR AV: Egypts utenriksminister Mohammed Kamel Amr har levert sin oppsigelse. Foto:  AFP/NTB Scanpix.
GÅR AV: Egypts utenriksminister Mohammed Kamel Amr har levert sin oppsigelse. Foto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Mohammed Kamel Amr har levert sin oppsigelse, melder det statlige nyhetsbyrået MENA, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det er foreløpig ikke bekreftet hvor nyhetsbyrået har sine opplysninger fra.

Mandag forlot fire andre ministre sine poster i den egyptiske regjeringen.

Den egyptiske hæren har nå gitt president Mursi 48 timer på å løse den dype krisa i landet.

- Landet og nasjonen kan ikke tolerere at et parti ikke lever opp til sitt ansvar, heter det i hærens uttalelse, ifølge Al Jazeera.

Samtidig sier en talsmann for Det islamske brorskap at de ikke lenger vil tolerere angrep fra demonstrantene mot president Mursi. Mursi kommer selv fra brorskapet.

I dag tidlig ble det kjent at egypts president Mohamed Mursi avviser mandagens krav fra hærens om at den politiske krisen må løses innen 48 timer.

I en uttalelse natt til tirsdag sier presidenten at forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisis tidsfrist risikerer å skape forvirring, og Mursi lover samtidig å fortsette arbeidet mot en forsoning. Presidenten sier han ikke ble konsultert før ultimatumet og kravet om en politisk løsning.

- Den sivile, demokratiske egyptiske staten er noe av det viktigste som ble oppnådd med 25. januar-revolusjonen. Egypt må for all del ikke ta et steg tilbake, sier Mursi ifølge NTB.

Samtidig kommer meldinger om at utenriksminister Mohamed Kamel Amr har levert inn en avskjedssøknad. Minst fem andre statsråder har gått av siden masseprotestene mot president Mohamed Mursi og regjeringen startet søndag.

Nyvalg Egypts nest største islamistiske parti, det ultrakonservative al-Nour, støtter nå opposisjonens krav om nyvalg. Partiet går dermed imot en allianse av islamistiske partier, som oppfordrer til støttedemonstrasjoner for president Mohamed Mursi.
Al-Nour offentliggjorde sent mandag en uttalelse der de tar til orde for nyvalg og opprettelse av en teknokratregjering, melder Ahram Online.

Partiet krever samtidig at det opprettes en komité som skal se på endringer i landets grunnlov.
Alliansen av islamske partier sier den respekterer alle initiativer for å løse den politiske krisen, men grunnloven må følges. Den mener hærens ultimatum om en løsning innen 48 timer er et kuppforsøk, skriver NTB.

USAs president Barack Obama har ringt sin egyptiske kollega Mohamed Mursi for å uttrykke bekymring over situasjonen i Egypt.
Obama sier han støtter arbeidet for demokrati i landet. Men ifølge Det hvite hus understreket Obama i samtalen tirsdag at han ikke tar parti for noen av de rivaliserende politiske gruppene i Egypt. Krisen kan bare løses gjennom en politisk prosess, framholdt han.

Obama oppmuntret Mursi til å ta skritt som viser at han er lydhør overfor bekymringene som demonstranter i Kairo gir uttrykk for. Ifølge meldinger i egyptiske medier tirsdag er Mursi fast bestemt på å fortsette med sin plan for nasjonal forsoning.