Egypts utenriksminister overfalt

Utenriksminister Ahmed Maher ble antastet og gikk i bakken i gamlebyen i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maher ble angrepet da han var på vei inn i Al-Aqsa-moskeen, og de første meldingene gikk ut på at han falt om bevisstløs. Den israelske ambulansetjenesten opplyste senere at han var ved bevissthet da han ble brakt til sykehus.

Øyenvitner fortalte at andre muslimer hadde kastet sko etter Maher utenfor Al-Aqsa-moskeen.

- Det israelske utenriksdepartementet undersøker hendelsen der den egyptiske utenriksministeren ble overfalt av et stort antall troende muslimer på plassen utenfor moskeen, sa en talsmann for den israelske regjeringen.

- Utenriksministeren ble brakt til Hadassa-sykehyset der han blir undersøkt. Tilstanden hans er åpenbart stabil, sa talsmannen. - Vi tror ikke at han er alvorlig skadd.

Den palestinske selvstyremyndigheten fordømte overfallet.

- Vi fordømmer denne typen handlinger, ikke minst fordi Mahers besøk har som mål å støtte vårt folk og sette stopper for Israels aggresjon, sa den palestinske forhandlingsministeren Saeb Erekat.

Tumulter

De første meldingene gikk ut på at Maher ble slått bevisstløs. Men etter hvert kom det fram at han ble dyttet og trakassert. Han ble rammet av et slag eller to og gikk over ende, ifølge øyenvitnene.

- En gruppe palestinske ekstremister begynte å rope mot Maher og kalle ham forræder og medløper. Deretter forsøkte de å komme i nærheten av ham, men de ble hindret av vaktmannskapene, sa en av de palestinske politimennene på Tempelhøyden.

- Deretter falt han om bevisstløs, la han til.

Ambulansetjenesten opplyste senere at Maher fikk behandling for pustebesvær, men at han senere var i fin form etter hendelsen. En annen person i Mahers følge måtte imidlertid få behandling på sykehus etter tumultene på Tempelhøyden.

Mekler

Maher er på sitt første besøk i Israel, og målet med besøket er å fremme fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Han er den høyest rangerte egyptiske politikeren som besøker Israel siden den væpnede konflikten mellom israelere og palestinere brøt ut for over tre år siden.

Maher hadde tidligere på dagen et møte med Israels statsminister Ariel Sharon, der de to drøftet den internasjonale fredsplanen for Midtøsten.

Egypt har de siste månedene spilt en aktiv rolle i arbeidet med å få israelere og palestinere tilbake til forhandlingsbordet.

(NTB)

OVERFALT: Egypts utenriksminister Ahmed Maher. Foto: REUTERS/SCANPIX