DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli var bror til to av de tiltalte, og var en stund talsmann for Profetens Ummah (bildet). Han ble drept under kamper Syria for et knapt år siden. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli var bror til to av de tiltalte, og var en stund talsmann for Profetens Ummah (bildet). Han ble drept under kamper Syria for et knapt år siden. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Egzon (25) ble drept i Syria. Nå er brødrene tiltalt for terror

Har kjempet for og støttet IS, ifølge tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen starter rettssaken mot tre Oslo- og Bærums-menn som er tiltalt for å ha deltatt i etter støttet en terrororganisasjon. Alle tre nekter straffskyld etter tiltalen.

Påtalemakten hevder de tre har deltatt i, planla å delta i, eller støttet kamphandlinger i Syria, under ledelse av Den islamske stat (IS). Alle ble pågrepet i en samordnet aksjon 27. mai i fjor, og siktet etter straffelovens paragraf 147d - som har en strafferamme på seks års fengsel.

Første gang Paragraf 147 er populært kalt terrorparagrafen, og bokstav d ble tilføyd så seint som i juni 2013. Etterforskningen er den mest omfattende av norske angivelige Syria-krigere noensinne, og har ifølge VG omfattet utstrakt avlytting av de tiltalte.

- Dette er første gang et slikt forhold blir prøvd for en domstol i Norge. Det medfører at det er flere viktige spørsmål retten må ta stilling til, sier Svein Holden, som forsvarer 28-årige Valon Avdyli fra Bærum, opprinnelig Kosovo, til Dagbladet.

Holdens klient og hans medtiltalte Visar Avdyli (25) er brødre av Egzon Avdyli, som ble drept i Syria i fjor. Før han reiste for å delta i borgerkrigen, hadde Egzon markert seg som talsmann for den radikale islamistgruppa Profetens Ummah i fravær av Ubaydullah Hussain, som på det tidspunktet satt i fengsel.

Den tredje tiltalte, 30-årige Djibril Abdi Bashir, er en norsk-somalisk familiefar bosatt i Oslo.

Tatt med hagle og pistol Påtalemakten hevder de to eldste tiltalte har deltatt i IS-ledede styrker i Syria over en lengre periode i 2013/14, og at de på pågripelsestidspunktet planla en ny tur.

Den yngste, Visar Avdyli, ble 29. april i fjor stanset i en bil av politiet. De avdekket at han kjørte rundt med ei eske som inneholdt feltutstyr, bl.a. taktiske vester og våpendeler; Ifølge tiltalen var dette tiltenkt broren Egzon, som nettopp var drept under kamper i Syria. Han fikk imidlertid kjøre videre.

Dagen før han ble pågrepet, 26. mai, kjørte Visar Avdyli rundt i Bærum med en pistol og ei avsagd hagle samt ammunisjon i bilen, ifølge tiltalen.

Ifølge VG fryktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de tre tiltalte planla et angrep i Norge.

- Avslørende bilder Alle tre nekter å ha bedrevet aktiviteter med kobling til IS, men påtalemakten mener bevisene taler for seg. Ifølge VG sitter PST på en rekke bilder av Valon Avdyli og Djibril Abdi Bashir mens de poserer sammen med kjente IS-krigere i Syria, bl.a. Bastian Vasquez; Dagbladet har tidligere avdekket at Skiens-mannen har en lederrolle i islamistorganisasjonen.

FORSVARER: Svein Holden forsvarer Valon Avdyli (28) under rettssaken, som starter i morgen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FORSVARER: Svein Holden forsvarer Valon Avdyli (28) under rettssaken, som starter i morgen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Ifølge Dagsavisen sitter politiet også på bilder av Avdyli og Bashir sammen med en norsktsjetsjener som ble drept i Syria i desember. Hans gravide enke døde i et selvmordsangrep mot en politistasjon i Istanbul 6. januar.

Faren kontaktet politiet Avdyli-brødrenes far tok selv kontakt med politiet noen uker før pågripelsen i fjor; han var bekymret for hva sønnene holdt på med, fortalte han Dagbladet.

- Jeg er glad for at politiet har tatt affære, sa faren - som mener sønnene er blitt hjernevasket.

PST anslår at ca. 70 norske fremmedkrigere kjemper eller har kjempet i Syria, men tror mørketallene er høye.

Hovedforhandlingene i rettssaken strekker seg fra i morgen til 27. mars. Aktor Jan F. Glent ønsker ikke å gi kommentarer til media før saken starter.