Ehud Barak ville ikke til Oslo

- Vi er beveget over å være her i Oslo for å minnes vår helt, Yitzhak Rabin. Vi er i Oslo, byen som for alltid er knyttet til fredsprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa statsminister Ehud Barak fra Israel, etter at han klokka 22.40 i går kveld kom til Gardermoen i et gammelt, men romslig passasjerfly fra det israelske luftforsvaret.

Barak kom delvis motvillig til Oslo. Staben ved hans kontor har latt journalister forstå at han helst ikke ville dra. Han har lenge vært forsiktig med å gå for raskt fram av hensyn til det politiske klimaet i hjemlandet, og han er skeptisk til innblanding utenfra.

Men Barak fikk seg ikke til å si nei til USAs president, Bill Clinton.

Det israelske og det norske flagget blafret i den kalde og fuktige kveldslufta på Gardermoen i går. På høsthimmelen hang en stor, gul halvmåne, det muslimske symbolet, som nok hadde passet bedre som kulisse for palestinerne.

Men statsminister Kjell Magne Bondevik gjorde alt for å varme israeleren ved å fortelle om den spesielle plassen Israel har i norske hjerter og om Bibelens land i norske skolebøker.

- Som venner av Israel vil vi at dere skal leve i fred og sikkerhet, sa Bondevik.

Følelsesladd

Sammen med Barak kom Leah Rabin, enken etter Baraks politiske og økonomiske forbilde.

- Det er et veldig følelsesladd øyeblikk å komme hit til Oslo, hvor min mann fikk Nobels fredspris for fem år siden. I Israel er Oslo et synonym for fred. Jeg er veldig glad for å være tilbake her. Det gir sterke følelser, men det er også vanskelig å være her uten min ektemann, sa Leah Rabin.

Videre hadde Barak med seg statsråd Michael Melchior, og i dag kommer Shimon Peres. De to statsrådene kan hver på sin måte fortelle statsministeren alt han trenger å vite om Oslo. Peres har vært med i fredsprosessen med palestinerne og de hemmelige Oslo-forhandlingene fra første dag, og Melchior er fremdeles rabbiner i Oslo.

Egenhendig

Barak har ikke tatt med seg utenriksminister David Levy. Det er statsministeren som egenhendig styrer forhandlingene. Pliktskyldigst uttalte Barak ved ankomsten at han «ser fram til møtene her».

Oslo blir ikke noe gjennombrudd, men heller ingen krise, er det forsiktige budskapet som har kommet ut i forkant. Når statsministeren likevel kom, ønsker han i Oslo å få med seg president Yassir Arafat på å lage en slags «kladd» til en rammeavtale om de videre forhandlingene.

Grovt sagt vil dette si at Barak og Arafat tar seg av hovedpunktene ansikt til ansikt, og så overlater til forhandlerne å sy sammen detaljene. Barak sendte det samme budskapet til Arafat gjennom USAs utsending i Midtøsten, Dennis Ross. Men palestinerne avviste tanken.

«Som venner av Israel vil vi at dere skal leve i fred og sikkerhet»