Ehud Olmert frifunnet for alvorlige anklager

Israels tidligere statsminister Ehud Olmert er funnet skyldig i å ha begått tillitsbrudd, men er frifunnet for de alvorligste anklagene om korrupsjon.

FRIFUNNET: Israels tidligere statsminister Ehud Olmert. Foto: REUTERS/Yossi Zamir/Pool/Files
FRIFUNNET: Israels tidligere statsminister Ehud Olmert. Foto: REUTERS/Yossi Zamir/Pool/FilesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olmert ble i en domstol i Jerusalem funnet skyldig på ett av tiltalepunktene mot ham, mens han ble frifunnet på to andre. Kjennelsen betraktes som en overveldende seier for Olmert. - Det er rettferdighet i Jerusalem, sa en opprømt Olmert (66) etter at rettens kjennelse var blitt kjent. Han forlot rettsbygningen smilende og omfavnet tilhengere som hilste ham med klappsalver og lykkønskninger. Domstolen frifant ham blant annet for anklager om at han skulle ha mottatt konvolutter med kontanter fra en amerikansk forretningsmann.

Rettferdighet Ifølge tiltalen skjedde bestikkelsene i perioden før han ble regjeringssjef, mens han var Israels handels- og industriminister. Olmert ble tvunget til å gå av som statsminister i 2008. Dommen ble stikk motsatt av hva mange hadde trodd etter rykter om at Olmert ville bli funnet skyldig på alle punkter. Det er første gang en kriminalsak mot en tidligere israelsk statsminister er ført helt fram til dom i en israelsk rett. Saken har ført til en omfattende debatt om korrupsjon i den israelske eliten. Olmert betegnet det han var funnet skyldig i som «prosedyre-uregelmessigheter, ikke korrupsjon».

Det var tre dommere i panelet som avviste korrupsjonstiltalen, men som fant ham skyldig i tillitsbrudd da han som industri- og handelsminister blandet seg inn i saker der en venn gjennom lang tid hadde interesser.

Maksimum tre år Punktet han er funnet skyldig på, har en maksimumsstraff på tre års fengsel. Retten sa at rettsmøter om straffeutmålingen vil finne sted i september. Olmert ble sittende som leder av et forretningsministerium til mars 2009 da Benjamin Netanyahu overtok som statsminister.

Olmert har sagt at han hadde oppnådd betydelige framganger i forhandlinger med palestinerne om en fredsavtale og hadde tilbudt en betydelig israelsk tilbaketrekking fra den israelskokkuperte Vestbredden. - Jeg tror ikke man kan overse de betydelige konsekvensene i Israel og utenfor av beslutningen om å stille meg for retten, sa han tirsdag etter at kjennelsen var klar.

Ikke bevis Dommerne konkluderte at aktoratet ikke hadde lagt fram bevis for at betalingene Olmert mottok fra den amerikanske forretningsmannen Marris Talansky før han ble statsminister, var ulovlige. Olmert hadde heller ikke gjort noe ulovlig ved å bistå med å arrangere et møte mellom Talansky og israelske hotelleiere som Olmert kjente, mente dommerne. Avisen Haaretz kaller dommen «et knusende nederlag» for påtalemyndigheten, mens nettavisen Ynet betegner kjennelsen som «et juridisk jordskjelv». I en separat sak benekter Olmert korrupsjonsanklager i forbindelse med bygging av luksusleiligheter i Jerusalem fra tiden da han var ordfører der. Israel har tidligere opplevd at landets ekspresident ble fengslet. Tidligere president Moshe Katsav ble i fjor funnet skyldig i voldtekt av en kvinnelig medarbeider mens han var medlem av regjeringen på 1990-tallet. Han ble dømt til sju års fengsel og begynte soningen i desember i fjor.

(NTB)

FORNØYD: Ehud Olmert ble frifunnet for de alvorlige korrupsjonsanklagene. Foto: AFP PHOTO / POOL/GALI TIBBON
FORNØYD: Ehud Olmert ble frifunnet for de alvorlige korrupsjonsanklagene. Foto: AFP PHOTO / POOL/GALI TIBBON Vis mer