«Ei 15 år gammel jente som rives av genseren og klypes i puppen av tre jevnaldrende gutter anmelder ikke»

Er antastingen i Sofienbergparken det samme som klåing i klasserommet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - De dro opp kjolen og tok meg i skrittet, sa Mariann Steiro (24) til Dagbladet.no i går.

Lørdag kveld ble hun og åtte andre kvinner antastet av en guttegjeng som antas å ha somalisk bakgrunn på Grünerløkka i Oslo.

En annen 24 år gammel kvinne opplevde også antastingen: - Det var guttehender overalt på kroppen min, fortalte hun etterpå. 

Alle guttene som ble pågrepet av politiet er under 14 år.

- Tøffer seg

Sosiolog Hannah Helseth har forsket på seksuell mobbing og uønsket seksuell oppmerksomhet.

Hun mener episoder som dette er mer normalt enn vi liker å forholde oss til.

- Dette er høyst sannsynlig gutter som skal tøffe seg for hverandre på en negativ måte. De skal vise at de er ordentlig menn, og mangler kanskje andre mannsidealer, sier Helseth til Dagbladet.no.

«Ei 15 år gammel jente som rives av genseren og klypes i puppen av tre jevnaldrende gutter anmelder ikke»

Hun er blant annet medlem i redaksjonen til det feministiske tidskriftet Fett

Samtidig er helgas sak også svært spesiell:

- En av grunnene til at jentene har reagert så kraftig, er kanskje fordi hendelsen er uvanlig. Den er uvanlig først og fremst fordi det ikke er noen relasjon mellom personene, at de ikke kjenner hverandre og at aldersspennet er stor. Men den er også spesiell fordi den blir anmeldt, sier Helseth.

Helseth mener det er positivt at jentene som ble antastet har reagert så kraftig.

En av to opplever uønsket oppmerksomhet

Det er ikke uvanlig at jenter utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet. I en undersøkelse utført på vegne av Russens organisasjonskomité svarte 45 prosent av norske jenter mellom 15 og 20 år at de har opplevd ubehagelige seksuelle situasjoner med andre ungdommer.

- Ei 15 år gammel jente som rives av genseren og klypes i puppen av tre jevnaldrende gutter anmelder ikke. Hvis det skjer på skolen, kan lærere til og med finne på å kalle det flørting, og jenta har ofte en mye mindre mulighet til å reagere. Men egentlig er det ingen forskjell på det og det som skjedde i helga, sier Helseth.

- Det handler om at guttene ikke respektere de seksuelle grensene og jentenes integritet.

Helseth har skrevet masteroppgaven «Ingen jenter på skolen her er ’horer’ - en studie av forebyggende arbeid blant ungdom».

I tillegg har hun skrevet laget rapporten «Kunnskapsstatus om kjønnsrelatert mobbing blant barn og unge» på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

- Hva kan gjøres for å redusere problemet med uønsket seksuell oppmerksomhet blant ungdommer?

- Vi trenger et alternativt gutteideal. Men vi må også si i fra at det ikke er akseptert. Lærerne må si i fra og spørre guttene hvorfor de klår på ei jente som ikke vil bli klådd på. Og de som utsettes for uønsket oppmerksomhet må få muligheten til å reagere, det har gjerne ikke en 15 år gammel jente nok mulighet til i dag, sier hun.

Sosiologen mener vi også må snakke åpnere om grensene for seksualitet

- Det er ikke nødvendigvis en handling i seg selv som er vold, det er når det ikke er gjensidig at det blir vold. Noen ganger er det veldig bra å klype en jente i rumpa, men andre ganger er det ikke bra i det hele tatt. Vi lever i en flytende seksuell kultur, og vi må snakke mer om når noe blir et overgrep.

Forebyggende avsnitt på Grønland politistasjon har nå ansvaret for etterforskningen og oppfølging av guttegjengen på Grünerløkka.

- Vi er i startgropa av dette, men det vil bli et samarbeid mellom politi, barnevern og foreldre. Guttene vil bli tatt tak i, og det blant annet er skrevet bekymringsmelding til barnevernet, sier Martine Laeng, informasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.no.

SOSIOLOG: Hannah Helseth har forsket på seksuell mobbing og uønsket seksuell oppmerksomhet.
SA I FRA: Mariann Steiro ringt politiet og varslet dem om at en guttegjeng på rundt ti stykker hadde antastet henne. - Da de ble pågrepet og satt i politibilen kom åtte andre kvinner som hadde opplevd det samme som jeg hadde, sa hun til Dagbladet.no i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer