Ei fargerik gla'jente

Navn: Sophia BaidooAlder: 22 Yrke: Student

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er vanskelig ikke å bli sjarmert av Sophia Baidoo. Hun er ei blid og trivelig jente, som spøker mye og ler en latter som lett smitter. Kan denne lille jenta på 150 centimeter og 55 kilo virkelig ha blitt så sint at hun har bitt en politimann i hånda?
  • Tenk deg selv i følgende situasjon: Du er i ferd med å utføre en ærlig rengjøringsjobb i et banklokale. Alarmen blir utløst ved en feiltakelse, og både politi og vektere dukker opp. Selv om du har vaskefirmaets logo på skjorta, kan vise fram ditt ansettelsesbevis og til og med oppgi koden man bruker for å stoppe alarmen, blir du mistenkeliggjort og behandlet som en kriminell. Hadde du blitt sint?
  • Riksadvokaten har kommet til det ganske så spesielle standpunkt at Sophia Baidoo ble så sint at hun bet, men at hun hadde god grunn til å gjøre det! Det sier alt om hvor dårlig oppførsel riksadvokaten mener politimannen må ha hatt.
  • Saken har vart i ett og et halvt år nå, men siste ord er ennå ikke sagt. Politimannen nekter å godta ei bot på 3000 kroner for å ha kalt Baidoo «svarte faen», så nå må retten avgjøre om dette er et rasistisk uttrykk eller ikke.
  • Sophia Baidoo er afrikansk, med røtter i Ghana. Hun opplevde politimannens ord og hele arrestasjonen som rasistisk motivert, enda hun aldri før har tenkt på sin hudfarge som et problem. Bortsett fra dette møtet med norsk politi, har hun aldri følt seg utsatt for rasisme. I dag sier hun at hun vil holde seg langt unna politiet, for nå vet hun «at de kan være sånn».
  • 22-åringen er svensk statsborger, med foreldre og fire søsken bosatt fem mil utenfor Vstersund, men hun vil fortsatt være i Trondheim. Vaskejobben er hun ferdig med. Det siste året har hun gått sykepleierskolen, fordi hun har lyst på en jobb hvor hun kan hjelpe andre. Akkurat nå er hun travelt opptatt med å lese til eksamen om fjorten dager.
  • «Baidoo-saken» er uhyre pinlig for etaten som skal håndheve loven i vårt land, uansett hva slags rettslig resultat den til slutt får. Poenget er ganske enkelt at politiet aldri skulle ha gått inn i situasjonen slik de gjorde. Det forsto politimester Per M. Marum da han ba jenta om unnskyldning og ga henne blomster. Men det har merkelig nok politilaget i Trondheim ennå ikke skjønt.