Ei gruppe bak terroren

Politiet mener det er den samme terrorcellen som står bak begge de to terrorangrepene i London. De frykter at minst tre selvmordsbombere har fått nye bomber, og er i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(LONDON) Dagbladet: Vitner fortalte i går at minst tre av torsdagens bombemenn vendte tilbake til leiligheten i Nord-London dagen etter de mislykte aksjonene 21 juli. Politiet fant eksplosiver fra et parkeringshus i nærheten, og frykter at de tre selvmordsbomberne som ikke er arrestert planlegger nye aksjoner.

I går kom det også fram at selvmordsbomberne fra Leeds etterlot seg 16 spikerbomber i en bil parkert ved Luton stasjon.

The Times skriver i dag at de 16 bombene er laget av samme mann som laget bombene til de fire selvmordsbomberne som ikke gikk av 21. juli.

Politiet mener derfor at det er en forbindelse mellom angrepene 7. juli, som drepte 56, og angrepene 21. juli, da bombene ikke gikk av.

Det betyr også at terrorcellene i London er langt større enn tidligere antatt, og at langt flere har vært involvert.

-  Dette gjør sirkelen komplett, sier en anonym sikkerhetskilde.

Politiet tror de fire bombemennene visste at de ville dø i angrepene, og jakter derfor på andre som skulle plukke dem opp. Terroreksperter sa i går at spikerbomber sjelden blir brukt av selvmordsbombere, noe som kan tyde på at andre aksjoner var planlagt.

Ei pakke som ble funnet i en park i Vest-London fredag tyder også på at andre kan ha vært involvert i angrepene.

Gjennombrudd

Etterforskningen fikk i går et gjennombrudd, etter at Yasin Hassan Omar ble arrestert grytidlig i går morges i et rolig nabolag i Birmingham.

Ei mistenkelig pakke ble funnet i leiligheten der Omar har bodd i noen måneder.

-  De holdt seg mest for seg selv, sier nabo Julie Wilkinson.

For ei uke siden skal Hassan Omar ha prøvd å sprenge seg selv i lufta ved Warren Street stasjon.

I går ble han overmannet etter at politiet avfyrte en strømsjokkpistol mot mannen. Han ble seinere tatt med til politistasjonen Paddington Green, som er spesialkonstruert for å ta imot terrormistenkte. Statsminister Tony Blair beskrev i går arrestasjonen som en «viktig utvikling».

Hassan Omar kom til Storbritannia som foreldreløs asylsøker fra Somalia da han var ti år.

Ingenting å tape

Tirsdag gikk politiet ut med navn og bilder på Hassan Omar og Muktar Said Ibrahim. Sistnevnte er fremdeles på frifot. Politiet ba i går om nye tips fra publikum i jakten på Said Ibrahim. Nye bilder ble også frigitt av personen som skal ha prøvd å sprenge ei bombe ved Shepherd\'s Bush.

Bombefunnene og sist ukes mislykte bombeangrep har utløst den største menneskejakten i Storbritannias historie.

Fram til de tre bombemennene er arrestert, vil London være preget av en intens frykt for nye angrep. Transportpolitiet, som har ansvar for sikkerheten på undergrunn og busser, hadde alle sine mannskaper på vakt i går.

Politiet vet at de tre bombemennene har ingenting å tape. Ingen vet hva de vil foreta seg når politiet nå ser ut til å sirkle dem inn.

Skjulested

Selvmordsbomberne etterlot seg mye bevismateriale etter de mislykkede aksjonene sist torsdag, og det var forventet at det ville ta kort tid før de mistenkte bombemennene ble sirklet inn. At tre av de mistenkte bombemennene fremdeles er på frifot seks dager seinere, tyder på at de må ha satt opp et omfattende nettverk av såkalte safe houses der de holdes skjult. Det forklarer også hvorfor politiet går såpass bredt ut mot hus i nærheten.

TERRORBØLGE: Den amerikanske tv-kanalen ABC viste i går bilder av noen av de 16 bombene som ble etterlatt av selvmordsbomberne i en bil i Luton 7. juli. De var klare til å gå av.
PÅGREPET: Yasin Hassan Omar mislyktes i å sprenge seg selv i lufta på Warren Street sist torsdag. I går ble han arrestert.