Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ei herretruse, en kniv, ei arbeidslampe og en mobil - dette er noe av det nordmenn har kastet i do

Er det noe du savner?

SAVNER EIER:  Dette er noen av gjenstandene som ble fisket ut av ristene på Veas i helga, som er endestasjonen for 600 000 innbyggere i Oslo, Bærum og Asker. Foto: Pia Ryrfors / Veas
SAVNER EIER: Dette er noen av gjenstandene som ble fisket ut av ristene på Veas i helga, som er endestasjonen for 600 000 innbyggere i Oslo, Bærum og Asker. Foto: Pia Ryrfors / Veas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette er ingen spøk.

At nordmenn kaster alt fra vaskekluter til q-tips i do, gir tette rør og en real jobb for dem som skal rense avløpene.

- Det jeg opplever har blitt bedre, er at folk har blitt flinkere til å ikke kaste ribbefett i toalettet. For oss er det særlig disse q-tipsene som er et problem, og det har ikke blitt noe bedre, sier daglig leder Ola Toftdahl i renseanlegget Bevas til Dagbladet

I fjor måtte Norges største renseanlegg på Bjerkås i Asker kommune fiske ut hele 2400 tonn med søppel fra sine rister. I forrige uke fiska de opp alt fra en brødkniv til en arbeidslampe.

- Man kan lure på hvordan disse har klart å komme gjennom rørene ned til tunnelen, sier prosessingeniør Pia Ryrfors i Veas.

Ikke snus og kondomer Q-tips og våtservietter skal ikke i do, og heller ikke snus og kondomer. Oftere enn før kommer imidlertid porsjonssnus farende gjennom kloakkrøret og ut til renseanlegget.

- Disse posene løses ikke opp, og kommer hele inn til renseanleggene, sier Ryrfors.

- Q-tips og våtservietter klumper seg sammen, og 20 q-tips og tre våtservietter vil kunne stoppe en hvilken som helst pumpe. Det er et problem, sier Toftdahl.

Q-tips er verst Ingen merker med våtservietter kan kastes i do, uansett, påpeker han. Hos Bevas er det imidlertid q-tipsene som er verst.

Tross mange PR-kampanjer for å få nordmenn til å slutte å kaste dem i do, strømmer de fortsatt inn i anleggene.

LØSES IKKE OPP:  Selv etter flere kilometer i kloakken ser snusen stort sett lik ut. Foto: Pia Ryrfors / Veas
LØSES IKKE OPP: Selv etter flere kilometer i kloakken ser snusen stort sett lik ut. Foto: Pia Ryrfors / Veas Vis mer

- Når de kommer til oss har bomullen falt av og det er bare en tynn, tynn plastpinne igjen. Innimellom flyter den gjennom systemet, og blir liggende og drive rundt inne i anlegget vårt. Da må gutta som jobber her ut og skrape dem sammen manuelt, sier Toftdahl.

Anlegget får også sin andel av rariteter, men de små q-tipsene utgjør et større problem enn alle barnelekene.

- Det kommer veldig mange rare ting, underbukser og sånt. Men det er ikke noe stort volum på det, det kommer ikke 50 underbukser om dagen. I gamle dager fikk vi personsøkere ganske jevnlig, men folk har blitt flinkere til å ta vare på mobiltelefonene sine. Vi har fått inn gebiss og i fjor fikk vi også en levende buorm som vi tok opp og satte ut i skogen, sier Toftdahl i Bevas.

Vil ha ting tilbake Renseanleggene opplever jevnlig at nordmenn ringer og spør om å få tilbake ting de har mistet i do.  

- Den vanligste henvendelsen fra publikum gjelder smykker som barn har puttet i do. Den rareste henvendelsen kom fra en dame som ville komme og hente marsvinet sitt som hoppet ned i do, sier Ryrfors i Veas.

Toftdahl får ofte spørsmål om de får inn akvariefisk som folk har spylt ned, og dem har de faktisk sett noen få av.

- Vi får jevnlig spørsmål fra folk som lurer på om vi har funnet gifteringen, en øredobb eller liknende. Jeg vet ikke hvorfor gifteringen havner i do, det vil jeg ikke spekulere i. Men hvis du mister en øredobb i do, så veier den ganske mye i forhold til hvor stor den er, så sannsynligvis så ligger den rett under huset ditt, sier Toftdahl.

DAGENS FANGST:  I fjor fisket Veas fire lastebillass ut av kloakken hver uke. Dette er noe av fangsten fra forrige uke. Foto: Veas
DAGENS FANGST: I fjor fisket Veas fire lastebillass ut av kloakken hver uke. Dette er noe av fangsten fra forrige uke. Foto: Veas Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!