Sylvi Listhaug mot Mani Hussaini:

«Ei kule til denne idioten. Jeg betaler». AUF-lederen drapstrues etter Listhaug-utspill

AUF-leder Mani Hussaini sier det har skjedd en stor økning i antall drapstrusler mot ham etter Sylvi Listhaug (Frp)-utspill.

DRAPSTRUSLER: AUF-leder Mani Hussaini sier det har skjedd en stor økning i antall drapstrusler og hets han mottar etter Sylvi Listhaug hevdet at AUF-lederen hadde sagt at Frp jubler når barn drukner i middelhavet. Foto: Skjermdump
DRAPSTRUSLER: AUF-leder Mani Hussaini sier det har skjedd en stor økning i antall drapstrusler og hets han mottar etter Sylvi Listhaug hevdet at AUF-lederen hadde sagt at Frp jubler når barn drukner i middelhavet. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Ei kule til denne idioten. Jeg betaler», er én av flere trusler direkte mot AUF-leder Mani Hussaini, på Facebook.

Hussaini forteller at det har skjedd en stor økning i antall drapstrusler og hets rettet mot ham etter Sylvi Listhaug (Frp) i forrige uke sa at Hussaini under en skoledebatt skal ha sagt «Frp jubler når barn drukner i middelhavet». Hun skrev det også på Facebook.

Nå skal politiet ha gått inn og gitt en klar oppfordring til Hussaini om å trappe ned på valgkampaktiviteten, grunnet fare for sikkerheten hans.

- Etter at Listhaug la ut posten på Facebook, har det vært strøm av hatefulle meldinger og trusler, skriver Hussaini i en e-post til Dagbladet.

Beskyldningene om løgner flagrer mellom AUF-lederen og innvandringsministeren i valgkampinnspurten. Onsdag slo Hussaini tilbake på Listhaugs utspill og sa til NTB at dette var «grov løgn» og avviser blankt å ha sagt noe slikt.

- Jeg satt og så på debatten og skvatt opp av sofaen. Man føler seg maktesløs når en statsråd står på TV og kommer med en grov løgn om meg, uten noen form for bevis. Seinere la hun det samme ut på Facebook, som førte til en strøm av hatmeldinger og trusler, sier AUF-lederen til Dagbladet.

- Mange som vil ha tak i deg

Hussaini sier til NRK at han den siste uka har vært i daglig dialog med PST.

AUF-lederen sier til Dagbladet at grove trusler blir anmeldt, og at det er i den anledning han er i kontakt med politiet.

- Utover det ønsker jeg ikke å si noe om dette, dier AUF-lederen.

På Facebook-siden «Sylvi Listhaug som statsminister for Norge» finnes det flere eksempler hvor personer under fullt navn og bilde oppfordrer til drap på Hussaini.

«Pass kjeften din, Hussaini, ellers blir det verst for deg. Husk, vi er mer enn mange nok som svært gjerne vil ha tak i deg».

«Håper jeg treffer den dritten av en ulovlig lykkejeger i et mørkt smug en dag.. Da skal dritten ønske han aldri snek seg ulovlig over norskegrensa.. Snakk om ufyselig dritt..», er bare noen av kommentarene under en artikkel om at Hussaini hevder Frp-ungdommer jubler når barn drukner i Middelhavet på Facebook-gruppa.

- Håper han anmelder

I en e-post til NTB sier Listhaug at hun håper Mani Hussaini anmelder truslene, men hun sier ikke om hun kan dokumentere at Hussaini faktisk har sagt det hun hevder.

Dagbladet har vært i kontakt med Listhaugs rådgiver Espen Teigen. Vi har spurt om hun har dekning for påstanden, og om det er riktig at hun som statsråd går så hardt ut mot en ungdomspartileder i en debatt der han ikke er til stede for å forsvare seg.

Teigen viser til svaret gitt til NTB og sier at Listhaug ikke har ytterligere kommentarer.

HETS: På Facebook kommer personer med drapstrusler og hets rettet mot AUF-lederen, med fullt navn og bilde. Foto: Skjermdump
HETS: På Facebook kommer personer med drapstrusler og hets rettet mot AUF-lederen, med fullt navn og bilde. Foto: Skjermdump Vis mer

- Løgnen fra Listhaug har bidratt til å aktivisere sjikane og trusler. Dette er høyreekstreme miljøer som må møtes med politisk motstand. Sylvi Listhaug som statsråd har et stort ansvar for å gjøre nettopp det, sier Hussaini og legger til:

- Listhaug kommer fra kommunikasjonsbransjen og vet hva ord kan føre til. Jeg forventer at hun tydelig gir disse folkene klar beskjed om at dette er uakseptabel oppførsel, og at hun ikke ønsker støtten fra slike miljøer.

- Stiller du Listhaug ansvarlig for drapstruslene du mottar?

- Baren den som kommer med drapstrusler står ansvarlig for det, svarer Hussaini.

Flere hevder Hussaini tar feil

Det skal ha vært under en debatt på Nes videregående skole at AUF-lederen skal ha kommet med utspillet om at Frp jubler når barn drukner i Middelhavet.

NRK har vært i kontakt med flere som var til stede under debatten. Alle ungdomspartiene sier til kanalen at de tar avstand fra hetsen og truslene. Men debattdeltakerne til ungdomspartiene til Frp, Høyre og KrF mener Listhaug uttalelse er riktig.

- Har selv sittet i debatt med deg x antall ganger hvor du har sagt akkurat dette. Ville ligget litt lavt hvis jeg var deg, flere har videoer, skriver Julia Sandstø, leder i Akershus KrFU, på Twitter.

Verken de tre ovennevnte ungdomspartiene eller Listhaug har dokumentert påstanden. NRK skal ha fått tilgang på en video der Hussaini sier «dette valget handler om (...) om du vil hjelpe flyktninger eller se dem drukne».

Det sa han mens han pekte mot høyresiden. Utspillet Listhaug sikter til, skal ifølge ungdomspartiene ha blitt sagt seinere i debatten.

NRK skriver at de andre debattdeltakerne de har vært i kontakt med, sier det ikke stemmer eller at de ikke kan huske om Hussaini sa dette.

- FpU og KrFU påstår at de har en film hvor jeg har sagt dette, jeg har vært i kontakt med flere og spurt etter videoen. Nå har det gått seks dager og enda har ingen sett den påståtte videoen. For meg er det umulig å få gjort mer for å bevise noe jeg ikke har sagt, sier Hussain til Dagbladet.

Omstridt video

Samme dag som Hussaini mottok flere drapstrusler og hets på nett, fredag forrige uke, publiserte AUF Trøndelag en video på Facebook-siden sin som har vakt sterke reaksjoner.

Videoen åpner med teksten «En stemme til Venstre er en stemme til Listhaug», sammen med et bilde av en leende Sylvi Listhaug. Videre kommer en bildemontasje med syriske båtflyktninger og forelskede homofile, dekket med tre sitater innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har sagt.

FRA VIDEOEN: Et av bildene med et av sitatene. Foto: Fra AUF Trøndelags video.
FRA VIDEOEN: Et av bildene med et av sitatene. Foto: Fra AUF Trøndelags video. Vis mer

- Dette er den mest avskyelige og løgnaktige valgkampvideoen jeg har sett fra Arbeiderpartiet, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Dagbladet onsdag.

Under statsministerduellen i Dagbladets valgbod onsdag trakk Erna Solberg fram AUFs video.

- AUF i Trøndelag har laget en av de styggeste valgkampvideoene, sier statsministeren.

Leder i AUF Trøndelag, Julie Indstad Hole, forsvarte først videoen som et oppgjør med retorikken til Sylvi Listhaug. Seinere onsdag ga Hole kontrabeskjed og opplyste at videoen var slettet.

Fredag var Mani Hussaini gjest i Dagbladets valgbod.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer