- Ei livsglad jente

GEIRANGER (Dagbladet): For to uker siden var Josephine Grubben på fjelltur sammen med tre venner i området der hun forsvant. Den sporty jenta likte seg veldig godt i Geiranger. Nå er vennene redd for hva som har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var de tre vennene fra Hotell Utsikten Bellevue tilbake ved Storseterfossen sammen med politiet for å rekonstruere den forrige turen opp dit:

- Politiet ville vite hvor vi var, hva vi snakket om og hvilke steder Josephine kunne tenke seg å se, sier Christer Andvik (20), Vinjar Halvorsen (21) og Nienke Gerkes (24). De tre kollegene tilbrakte mye tid sammen med Josephine, og har vært på flere turer sammen. Nå er de redd Josephine kan være utsatt for noe kriminelt.

- Jeg hadde ikke tenkt i de baner før politiet fortalte meg om drapet som skjedde i 1996, sier Nienke Gerkes.

Reiste mye

- Vi pleide ofte å gå opp til Flydalsjuvet og sitte på ei fjellhylle, sier Nienke Gerkes.

Alle fire ungdommene deltok i et internasjonalt utvekslingsprogram som formidler sommerjobber på hoteller eller bondegårder. Gerkes møtte Josephine i Oslo, og de to nederlandske jentene reiste sammen til Geiranger 20. mai.

- Hun er ei hyggelig jente - og veldig sporty. Når vi ikke jobbet, pleide vi å sitte og snakke, spille sjakk eller se på tv. Og vi hoppet mye på trampoline, sier Gerkes.

Josephine Grubben vokste opp i Indonesia, der hun bodde sammen med familien til hun var rundt åtte år gammel. Faren er professor og forsker på tropiske grønnsaker, derfor har familien reist mye. Josephine ble sammen med kjæresten, Marek van de Watering, på en skoletur til Roma for tre år siden. Siden da har de holdt sammen, og de to familiene er blitt gode venner.

Skulle studere

Josephine var ferdig med gymnaset allerede som 17-åring, ett år for tidlig, og valgte da å ta et friår for å finne ut hva hun ville. Da jobbet hun blant annet med eldre mennesker, og reiste. Bare en måned før hun kom til Norge, bodde hun tre måneder på New Zealand.

- Hun elsket å reise. Hun så på det som utdanning, og ville se verden, lære om kulturer og mennesker. Josephine var nysgjerrig og entusiastisk. Hun var ei smart jente, med stor allmennkunnskap, sier svogeren Hans Brouwer.

Josephine elsket å gå på tur, og var ofte i fjellet på New Zealand.

- Hun likte seg kjempegodt i Geiranger, forteller vennene.

På fjelltur var Josephine alltid den som kom først opp. Bestemte hun seg for noe, så gjennomførte hun det. Hjemme i Nederland spilte hun fotball, men måtte slutte da hun røyk et leddbånd i kneet.

  • Josephine planla å være i Geiranger til midten av august. Da skulle hun dra til Amsterdam for å studere.
VENNENE: Christer Andvik (20), Nienke Gerkes (24) og Vinjar Halvorsen (21) hjalp politiet med å rekonstruere fjellturen de gikk sammen med Josephine.