Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ei skammens uke i Gudbrandsdalen

Hakekors utenfor barnehage. Hatytringer mot flyktninger fra småbarnsforeldre. Grov sjikane mot flyktningvennlig familie. Nå reagerer Vågå kommune.

- HAR RASISMEPROBLEM: Vågå har et problem med rasisme, mener kommune-, barnehage- og skoleledelsen, samt lokalpressen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- HAR RASISMEPROBLEM: Vågå har et problem med rasisme, mener kommune-, barnehage- og skoleledelsen, samt lokalpressen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det har vært ei skammens uke i Gudbrandsdalen», konstaterer avisa Gudbransdølen Dagningens (GDs) sjefredaktør Kristian Skullerud i en kommentar i helga. Bakgrunnen er en rekke sjokkerende hendelser i kommunene Vågå og Sel:

• Da barn, foreldre og ansatte møtte opp i Søre Grindstugu barnehage i Vågåmo mandag morgen, fant de et stort hakekors malt på veien.

• Samtidig ble Vågås kommunalsjef varslet om at foreldre til barn i Vågås skoler og barnehager har kommet med det han betegner som rasistiske utspill på åpne Facebook-profiler. Enkelte av dem har også lenket til høyreekstreme sider.

«Hva med alle uskyldige damene og småjentene i Norge som blir overfallsvoldtatt av svartinger, syrere, pakkiser, osv., det blir dysset ned (...)», lyder en melding.

«Ap-kvinnene og damer som stemmer Ap, kunne godt stått på ei liste hvor de var å voldta, siden de absolutt skal hjelpe og dra alle flyktningene hit til landet (...)», lyder en annen.

• I nabokommunen Sel ble familien Stormyrengen, som er kjent som vennlig innstilt overfor flyktninger, utsatt for grov sjikane på sosiale medier.

- Reinspikka rasisme Hendelsene har skapt dyp bekymring i Vågås kommune-, barnehage- og skoleledelse. Nå ønsker de å demme opp for de fremmedfiendtlige holdningene.

HAKEKORS: Et hakekors i veien møtte barn, foreldre og ansatte i Søre Grindstugu barnehage i Vågåmo mandag. Foto: Privat
HAKEKORS: Et hakekors i veien møtte barn, foreldre og ansatte i Søre Grindstugu barnehage i Vågåmo mandag. Foto: Privat Vis mer

- Folk må få mene hva de vil, men mye av det vi nå reagerer på, er reinspikka rasisme som er delt offentlig, og det aksepterer vi ikke, sier kommunalsjef Jan Egil Fossmo til lokalavisa Norddalen.

- Noen av Facebook-meldingene er veldig stygt rasistiske. Det er generelt mye grums, sier GD-redaktør Kristian Skullerud til Dagbladet.

- Ut fra GD og Norddalens dekning kan det virke som det er spesielt mye grobunn for slike holdninger i Gudbrandsdalen. Er det en riktig tolkning?

- Jeg tror det i bygdemiljøer naturlig er større fremmedfrykt enn i byen. Mens byen har større mangfold, er det trangere og snevrere på bygda. Vi jobber også med saker om at homofile flytter fra dalen. Dette er en kjempeutfordring for Bygde-Norge, sier redaktøren.

Skullerud forteller at sønnen i Stormyrengen-familien ble «vanvittig sjikanert», med klare trusler, etter at han uttalte seg positivt om flyktninger på Facebook. Redaktøren mener utviklingen er svært alvorlig for dalen som helhet.

- Det er som Guro Vollen (fra Sel) skriver i et debattinnlegg - dette er en trussel mot hele bygdesamfunnet. Noen av oss sier nei til alt som er nytt. Men heldigvis tas dette tak i nå, sier han, og viser til satsingen fra Vågås kommuneledelse, skoler og barnehager.

- Redd for påvirkning  - Rasistiske ytringer fins på sosiale medier over hele landet, og vi kan se en økende aktivitet. Vi ønsker å ta tak i saken på et tidlig stadium og markere en tydelig holdning. Jeg er også bekymret for at foreldre kan påvirke barna, sier Vågås ordfører Iselin Jonassen (Ap) til Dagbladet.

REAGERER: Vågå-ordfører Iselin Jonassen (Ap) reagerer sterkt på de fremmedfiendtlige ytringene. - Vi skal ha mangfold, slår hun fast. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
REAGERER: Vågå-ordfører Iselin Jonassen (Ap) reagerer sterkt på de fremmedfiendtlige ytringene. - Vi skal ha mangfold, slår hun fast. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Vi i Ap har hele tida vært klare på hvor vi står i asylpolitikken, og etter kommunevalget ble jeg gjort oppmerksom på en melding som sa at Ap-kvinnene bør voldtas. Den er meldt til politiet, sier ordføreren.

Spesielt trist synes hun det er at personer som har barn i kommunens barnehager og skoler, åpent skriver at Vågå «ikke må ta imot flere svartinger», og liknende.

- Er rasisme et særlig problem for Vågå?

- Nei, det tror jeg ikke. Flesteparten av kommunene i regionen har opplevd slike utspill. Men når noen maler hakekors utenfor en barnehage, blir det ekstra ille, sier ordføreren.

Flyktningbarn Hun vet ikke hvem som står bak hakekorset utenfor Søre Grindstugu - men antar at nettopp den er valgt fordi den er den mest sentrale av Vågås fem barnehager, som alle har flyktningbarn.

- Hvorfor skjer dette?

- Dette skjer over hele landet. Det er mye propaganda, og noen lar seg rive med. Spesielt er folk redde for det som skrives om IS, og det fører til fremmedfrykt, sier Jonassen.

STERKE UTFALL: På åpne Facebook-profiler kommer gudbrandsdøler med sterke utfall mot flyktninger og Ap-kvinner. Den ene av disse meldingene er nå meldt til poiltiet. Faksimile: Facebook
STERKE UTFALL: På åpne Facebook-profiler kommer gudbrandsdøler med sterke utfall mot flyktninger og Ap-kvinner. Den ene av disse meldingene er nå meldt til poiltiet. Faksimile: Facebook Vis mer

Hun understreker at Vågå har hatt asylsøkere boende siden 1987. Per dags dato er 27 nasjoner representert, og statistikken viser at 75 prosent av dem blir boende i kommunen.

- Det har vært rolig og fint, og vi har god integrering. Men når folk ser på nyhetene, og ser at flyktningsituasjonen i Oslo er ute av styring, sammen med IS-dimensjonen, lar de seg skremme.

- Forteller om «negre» Jonassen understreker at folk må få lov til å mene hva de vil.

- Men det er trist når man uttrykker slike rasistiske holdninger. Vågå skal være en rasismefri sone, og vi skal ha mangfold, sier hun.

Ordføreren mener det er et stort problem når foreldre hjemme forteller barna om «negrene» som kommer.

- Vi har opptil tredje generasjons innvandrere i kommunen. Hva skal barna tenke når de har lekekamerater som er innvandrere, og blir advart av foreldrene mot nye barn som kommer?

- Må ta ansvar Jonassen er klar på at også Vågå og resten av Gudbrandsdalen må ta sin del av ansvaret for å ta imot flyktninger, spesielt som følge av Syria-krigen.

- Vi opplever den største krisen siden andre verdenskrig. Folk setter seg ikke i en båt hvis det er trygt på land. Jeg vil minne de foreldrene som ytrer seg rasistisk på sosiale medier om at nordmenn måtte søke tilflukt i andre land mellom 1940 og 1945, sier hun.

MOTTILTAK: Som mottiltak mot fremmedfrykten har bestyreren i Søre Grindstugu barnehage malt et hvitt hjerte utenfor barnehagen. Foto: Privat
MOTTILTAK: Som mottiltak mot fremmedfrykten har bestyreren i Søre Grindstugu barnehage malt et hvitt hjerte utenfor barnehagen. Foto: Privat Vis mer

Vågå-ordføreren ser likevel tegn til at det holdningsskapende arbeidet fungerer etter hensikten.

- Folk tar til motmæle, og flere av de rasistiske meldingene er slettet. Lørdag malte bestyreren i Søre Grindstugu et hvitt hjerte utenfor barnehagen. Vi må møte hat med kjærlighet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!