Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ei stund etter avgang innså piloten at han hadde fløyet en smule feil

- Det er utrolig at dette kan skje, mener norsk ekspert.

FULL FORVIRRING: Åtte minutter etter at Malaysia Airlines flight MH132 tok av fra New Zealand, oppdaget piloten at flyet var på vei i feil retning. Illustrasjonsbilde. Foto: AFP / NTB Scanpix
FULL FORVIRRING: Åtte minutter etter at Malaysia Airlines flight MH132 tok av fra New Zealand, oppdaget piloten at flyet var på vei i feil retning. Illustrasjonsbilde. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malaysia Airlines har igangsatt etterforskning etter at et av deres fly ble sendt i feil retning under en flyvning fra Auckland til Kuala Lumpur, skriver New Zealand Herald

Åtte minutter etter at flyet tok av, henvendte piloten seg til flytårnet på Auckland og spurte hvorfor han hadde fått instrukser om å fly sør, fremfor mot nord og destinasjonen Kuala Lumpur.

Ifølge Malaysia Airlines var det en rutinesvikt som førte til forvirringen.

- Flight MH132 fra Auckland til Kuala Lumpur ble gitt en oppdatert flygeplan av oss, mens flytårnet på Auckland ved en feil ble gitt en tidligere flygeplan, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Utrolig Leder Morten Kjellesvig i Flyoperativt forum, er utdannet havarietterforsker, og jobber til daglig som Airbus-pilot.

Kjellesvig sier det er ytterst sjeldent slikt skjer.

- Det er utrolig at dette kan skje. En stor del av arbeidet vi piloter driver med er kvalitetskontroll. Vi sjekker alltid at flygeplanen vår stemmer med den som blir oppgitt av tårnet. Den gode kvalitetskontrollen skal sørge for at dette ikke skjer, sier han til Dagbladet. 

Han konstaterer at Malaysia Airlines-tabben er en svikt, men sier det uansett ikke ville fått dramatiske konsekvenser.

- Feilen ble oppdaget av piloten etter åtte minutter, så det er vanskelig å se at dette ville fått store konsekvenser. Flygelederen ville også på et eller annet tidspunkt ha oppdaget at dette flyet ikke var der det skulle være.

Etterforskes Selv om det ikke var noen åpenbar fare for sikkerheten, har luftfartsmyndighetene på New Zealand bekreftet at de vil etterforske hendelsen.

- Vi har et internt sikkerhetsteam som vil granske hendelsen. Flyplanen selskapet meldte inn til oss gikk også til Kuala Lumpur, men via en litt annen rute enn piloten hadde ventet, sier en talskvinne for Airways, som tilsvarer Avinor i Norge.

Kjellesvig sier kvalitetskontrollen burde ha fanget opp feilen før det hadde gått åtte minutter.

- Men det ble faktisk fanget opp. Og når kvalitetskontrollen først fanger opp problemet, så skjer det før det går galt, sier han

Over 500 døde Malaysia Airlines opplevde i fjor det verste året i selskapets historie, etter at flere enn 500 personer mistet livet på to av selskapets flyvninger.

Den 8. mars forsvant Malaysia Airlines flight MH370 sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Flyet, med 227 passasjerer og et mannskap på 12, er ennå ikke funnet. 

17. juli samme år ble et passasjerfly fra det samme selskapet på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur angivelig skutt ned av en bakke-til-luft-rakett på vei over det østlige Ukraina. Alle 298 personer om bord flight MH17 omkom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media