Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ei tid for bøller

Hvorfor er en forspist brølape vår tids helt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET VAR EI TID

da det var populært å sende oss kvinner på bøllekurs. Vi skulle nemlig lære å bli like tøffe som gutta, med det hørte også et kurs i å lære seg å trumfe egen vilje gjennom. Uten å tape ansikt ved å briste i gråt. Det er en øvelse som stadig gjentar seg, dette med å trene opp kvinner til å oppføre seg som skikkelige mannfolk. Seinest for noen dager siden gikk hodejeger Elin Ørjasæter ut i denne avisa og varslet at damer ikke når til topps fordi de ikke ofrer det samme som menn. De har rett og slett ikke det samme «killer»-instinktet som menn.

UTSPILLET FORTJENER

oppmerksomhet. På den ene siden har vi næringslivet som trenger skiløpende, bøllete testosteronbomber som er villige til å ofre alt for å tjene penger til bedriftens eiere. Etter en rask frokost bestående av Dagens Næringsliv og rå eggeplomme, tar han på seg blådressen, kysser sin vakre kone og tar av sted til kontoret med nybarbert kjake og skjerpet drapsinstinkt. Sannsynligheten for at han aldri leser noe annet enn faglitteratur og sin egen kontoutskrift, er til stede, men pytt, pytt. For bedriften er vår mann ei gullgruve. Få kvinner er villige til å ofre så mye som dette.

ER DET RART

vi liker Tony Sopranos. Riktignok er han litt stor i formen, men ellers har han de rette instinktene. Bedriften skal opprettholde ære og vokse i formue. På hjemmefronten bøller mafiabossen rundt med unger, venner, sin fraseparerte kone og ellers dem han kommer forbi. Fyren er ute av stand til å ta et nei for et nei, ellers tilbringer han usedvanlig mye tid med å betrakte sin egen navle. Når han ikke spiser og drikker. I mengder som får en til å tro at han har som ambisjon å ta igjen Marlon Brando på sitt største. Tony er en helt. Få kvinner kan måle seg med en slik helt.

ØRJASÆTER

er modig i sitt utspill, som hun utdyper i siste utgave av tidsskriftet Samtiden. I tillegg til å hjelpe oss til å forstå bildet av den moderne næringslivsmannen og hans vanskelige vei mot toppen, kommer hodejegeren med innrømmelser om sitt eget privatliv. Den travle yrkeskvinnen forteller at en skoleepisode avslørte at hun ikke vet hvilken klasse hennes sønn går i, hun har ikke fått med seg hvem læreren hans er heller. Få damer tør innrømme slikt. De har rett og slett ikke godt nok velutviklet «killer»-instinkt.

Det er helt greit. I hvert fall for den som foretrekker en bøllefri verden. Tony er tross alt fiksjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling