- Ei tid for endring

Kong Charles III talte fredag kveld offentlig for første gang etter dronning Elizabeths bortgang.

I SORG: - Jeg snakker til dere i dyp sorg, sier kongen. Slik startet han talen sin fredag. Foto: Pa Photos / NTB
I SORG: - Jeg snakker til dere i dyp sorg, sier kongen. Slik startet han talen sin fredag. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld talte den ferske kongen, kong Charles den tredje, til folket for første gang etter morens bortgang. Nyheten om dronning Elizabeths bortgang ble kjent torsdag kveld, under et døgn tidligere.

- Jeg snakker til dere i dyp sorg. Min elskede mor var en inspirasjon og et eksempel for meg og familien. Jeg skylder henne en ektefølt gjeld, som hver familie gjør overfor sin mor.

Hyllet mora

Charles, som er dronning Elizabeths eldste sønn, understreket at mora levde et godt liv. Hun ble 96 år.

- Vi sørger hennes bortgang inderlig, og hennes løfte om livslang tjeneste, som jeg fornyer overfor alle i dag.

- Vi skylder henne den dypeste medfølelse og respekt for hennes kjærlighet. Hun kombinerer disse kvalitetene med varme, humor og til å alltid se det beste i folk.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

Kong Charles benytter anledningen til å uttrykke takknemlighet overfor den tidligere dronningen.

- Vi deler også, sammen med så mange i Storbritannia og i alle land hun var statsoverhode, en dyp følelse av takknemlighet for de mer enn 70 åra hun tjente folket til så mange land.

Vil tjene folket

Kongen presiserer også at livet hans nå er endret.

- Jeg vil ikke lenger har mulighet til å gi så mye tid og kjærlighet til det viktige arbeidet jeg har gjort til nå. Dette er også ei tid for endring for familien min.

Slik hans forgjenger uttrykte i 1952, sa kong Charles at han skal tjene folket.

- I 1947, på 21-årsdagen hennes, lovet hun i en kringkastet tale til Samveldet av nasjoner, å dedikere sitt liv, kort eller langt, til tjeneste for sitt folk. Det var mer enn et løfte, det var en inderlig personlig forpliktelse som definerte hele hennes liv. Hun ofret seg for tjenesten, og hennes dedikasjon vaklet aldri.

- Hvor enn du bor i Storbritannia eller i Samveldet av nasjoner, vil jeg etterstrebe å tjene dere med lojalitet, respekt og kjærlig, som jeg har gjort gjennom mitt liv. Som dronningen selv gjorde, vil også jeg høytidelig love å opprettholde de konstitusjonelle prinsippene i hjerte av vår nasjon, føyer kongen til under sin tale.

- «Mama»

Videre uttrykker han takknemlighet for kondolanser og støtte, på vegne av hele familien.

- De betyr mer for meg enn jeg noen gang kan uttrykke.

Mot slutten vier han noen ord til prins Harry og hans kone.

- Jeg vil også uttrykke min kjærlighet til Harry og Meghan, mens de fortsetter å bygge sitt liv i utlandet.

Helt avslutningsvis takker han sin mor.

- Til min kjære «mama», mens du legger ut på din siste store ferd for å gjenforenes med vår avdøde «papa», vil jeg ganske enkelt si takk. Takk for din kjærlighet og hengivenhet til vår familie og til familien av nasjoner, som du har tjent så flittig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer