«Ei uke er lang tid i psykiatrien»

Da hun skulle skrives ut etter ti døgn, tryglet Kathrine Skrindo om å få bli på akuttmottaket. «Ei uke er lang tid i psykiatrien,» svarte legene ved Lovisenberg. Samme kveld tok hun livet sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Ei uke er lang tid i akuttpsykiatrien, fastholder avdelingsoverlege Einar Johnsen ved Psykiatrisk akuttavdeling på Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS).

Dagbladet skrev i går historien om Kathrine Skrindo (19), som tok livet sitt på et bad på Johnsens avdeling 2. desember i fjor. Da hadde hun vært innlagt i ti døgn på grunn av selvmordsrisiko.

-  Gjennomsnittlig liggetid hos oss er 10- 11 døgn. Men hvis pasienten føler det helt umulig og får panikk ved tanken på å bli sendt hjem, tar vi selvsagt hensyn til det. Vi skal også antyde innen rimelig tid de videre planene for pasienten. Hvordan det ble sagt i denne saken, kan jeg ikke si, sier Johnsen.

Ga signaler

-  Kathrine ga tydelige signaler om hvor alvorlig syk hun var, men legene trodde ikke på henne, sa moren Torill Skrindos advokat, Gunhild Lærum, i Dagbladet i går.

Raske beslutninger

«En antar at diskusjonen rundt utskriving har framprovosert sterk angst hos pasienten».

Slik avslutter Johnsen selv utskrivingsnotatet etter Kathrine Skrindos selvmord.

Det står også i journalene at det på grunn av pågang av nye pasienter og overbelegg ble presisert behov for å fastsette dato for å skrive Kathrine ut. Samme dag som hun fikk meddelt denne, tok hun livet sitt.

Johnsen ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at beslutninger må tas raskt i en akuttavdeling.

-  Dette er pasientenes, pårørendes og behandlernes smertefulle dilemma, sier Johnsen.

Generalsekretær Tor Øystein Vaaland i Rådet for psykisk helse mener ansvaret først og fremst er politisk når legene ikke har plasser.

-  Norsk psykiatri er i en situasjon hvor tyngdepunktet ikke lenger skal være institusjonene, men lokale tilbud.

Det er behov for dramatisk utbygging av de lokale tjenestene, men på kort sikt skal likevel alle med behov for hjelp få hjelp, sier han.

Einar Johnsen understreker at det er en akuttavdelings oppgave å tilrettelegge og planlegge for behandling andre steder, når tilstanden er stabilisert.

Planen for Kathrine var dagplass ved Lovisenberg ei tid, i påvente av plass ved Oslo Hospital.

Vaaland mener at samhandlingen mellom institusjonene og de lokale tilbudene er for dårlig.

-  Mange pasienter får følelsen av å gå fra heldøgns omsorg til ingenting, påpeker han.

DØDE: Kathrine Skrindo (19) advarte legene om at det ville gå galt hvis hun ble skrevet ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer