Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk epidemiolog:

- Ei uke kunne spart 25 000 liv

Professor Neil Fergusson mener dødstallene i Storbritannia kunne vært redusert til «minst halvparten» om lockdown hadde blitt iverksatt bare ei uke før.

TOPPRÅDGIVER: Neil Ferguson var en av topprådgiverne for britiske myndigheter i starten av coronakrisa. Han måtte imidlertid gå etter å selv ha brutt reglene han var med på å innføre. Foto: Wikimedia Commons
TOPPRÅDGIVER: Neil Ferguson var en av topprådgiverne for britiske myndigheter i starten av coronakrisa. Han måtte imidlertid gå etter å selv ha brutt reglene han var med på å innføre. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Ferguson, som jobber som professor og epidemiolog ved det prestisjetunge Imperial College i London, har tidligere jobbet tett med britiske myndigheter for å legge deres coronastrategi.

Han har også hatt stor påvirkning for hvordan den vestlige verden har håndtert coronakrisa, og ledet forskergruppa på Imperial Collage som publiserte analysen som fikk Storbritannia til å gjøre helomvending i sin coronastrategi.

Analysen påvirket også hvordan Norge håndterte pandemien.

Ferguson stiller nå spørsmål ved om myndighetene i Storbritannia tok de riktige avgjørelsene til rett tid, skriver Sky News.

TREDOBLING: 81 nye coronatilfeller er registrert i Oslo siste uke. Det er en tredobling fra uka før. Vis mer

- Kunne redusert til minst halvparten

I et møte med Undershusets forskningskomite la Ferguson fram at antallet coronasmittede doblet seg rundt hver tredje til fjerde dag i Storbritannia i dagene før Boris Johnson innførte lockdown 23. mars.

- Så, om vi hadde innført lockdown-tiltakene ei uke tidligere, kunne vi ha redusert det endelige dødstallet med minst halvparten, sa Ferguson ifølge The Telegraph.

I Storbritannia har nærmere 300 000 personer fått påvist coronasmitte. Samtidig er over 41 000 døde.

- Selv om jeg tenker at tiltakene, gitt hva vi visste om viruset da hva gjelder smittsomhet og dødelighet, var forsvarlige, ville jeg ikke tenkt meg om to ganger i dag. Dersom vi hadde introdusert dem tidligere, ville vi ha sett mange færre dødsfall, sier Ferguson.

Mener over 50 000 vil dø

I mars mente forskeren at Storbritannia på det meste ville få 20 000 coronadødsfall, og advarte samtidig om at forskere hadde undervurdert hvor langt inn i pandemien landet var.

I dag estimerer Ferguson at landet vil få mer enn 50 000 dødsfall, noe som betyr at dersom landet hadde stengt ned ei uke tidligere, kunne 25 000 liv ha vært spart, skriver Sky News.

Statsminister Johnson ble spurt om Fergusons estimat på en pressekonferanse onsdag kveld. Han sier det er for tidlig å si om tiltakene burde ha vært innført før.

- Denne pandemien har en lang vei å gå, spesielt rundt om i verden, sier Johnson.

Ferguson måtte i mai gå fra jobben som rådgiver for myndighetene, etter at han selv brøt myndighetenes regler for pandemien. Til tross for at det var innført portforbud, lot forskeren en gift kvinne besøke ham ved minst to tilfeller, og han brøt dermed de strenge reglene for sosial distansering.

- Jeg aksepterer mangelen på dømmekraft og handlet feil, sa Ferguson etter at besøkene ble kjent.

Mener tusenvis av norske liv er spart

Tidligere denne uka publiserte universitetet der Feguson jobber en studie av hva coronadødstallene kunne vært i elleve europeiske land, dersom de ikke hadde blitt innført noen tiltak for å få bukt med pandemien.

Blant landene er Norge, hvor forskerne mener det kunne gått med 12 000 liv om ingenting ble gjort.

Forskerne mener at tiltak som lockdown og sosial distansering til sammen har spart over tre millioner menneskeliv i de elleve landene de har studert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!