- Ei vanskelig tid for oss

Winnie Mandela om eks-mannens sykdom.

Møtte pressen: Winnie Mandela kom ut og møtte pressen som var samlet utenfor huset hennes i Soweto. Foto: Reuters
Møtte pressen: Winnie Mandela kom ut og møtte pressen som var samlet utenfor huset hennes i Soweto. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): For første gang uttaler Winnie Mandela seg om sin eks-manns alvorlige sykdom.

- Først av alt vil jeg takke dere. Det er veldig spessielt for oss at alle dere er her, sa hun til pressekorpset som var samlet utenfor huset hennes i Johannesburg-forstaden Soweto.

Mye av hensikten med å komme ut og snakke med pressen var nok å motvirke det inntrykket som ble skapt av familiens følelser da hennes stedatter Maki refset pressekorpset tidligere i uken. Hun omtalte den internasjonale pressen som gribber som venter på et kadaver.

- Hvis vi noen ganger høres litt bitre ut er det fordi dette er en vanskelig tid for oss, sa Winnie Mandela.

Beleiret Hele området rundt inngangspartiet til sykehuset er mer eller mindre beleiret av både sør-afrikansk og internasjonal presse. Det er også tv-team, journalister og fotografer rundt alle husene til sentrale medlemmer av Mandela-familien. For Mandelas eventuelle bortgang engasjerer folk over hele verden.

- Vi vil takke dere for all støtte. Vi hadde ingen anelse om at det var så mye kjærlighet der ute for oss i denne vanskelige tiden.

Ingen lege Eks-kona ble også spurt om helsetilstanden til Nelson Mandela.

- Jeg er ikke her for å svare på medisinske spørsmål, for jeg er ingen lege. I forhold til hvordan han var for få dager siden er det en stor forbedring, men han er fortsatt klinisk dårlig, sa hun.

Hun avsluttet det lille møtet med en appell til pressen om å forstå hvor vanskelig dette er for familien og sa at hele situasjonen er både sensitiv og følsom.

Presidentbesøk
President Barrack Obama landet her i Pretoria i går kveld, og det har vært spekulert mye på om han kommer til å besøke den svært syke Mandela. Lite tyder på at det blir noe av et slikt besøk, men Obama har sagt at det for være opp til Mandelas familie. Jeg er ikke ute etter en foto-mulighet, sa han til reportere om bord i presidentflyet Air Force One på vei fra Senegal til Sør-Afrika.

- Vil Obama møte Mandela?, var det en reporter som spurte Winnie Mandela.

- Hvordan i all verden kan jeg vite det, svarte hun.