Eide avviser kritikk mot veteranmarkeringen

Forsvarsministeren mener det er helt naturlig å markere veterandagen samtidig med frigjøringsdagen 8. mai.

HELT NATURLIG: Forsvarsminister Espen Barth Eide og stortingspresident Dag Terje Andersen ved minneplaten over dem som har tapt sine liv under militære oppdrag for Norge etter 1945. Barth Eide mener det er helt naturlig å markere veterandagen samtidig som frigjøringsdagen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HELT NATURLIG: Forsvarsminister Espen Barth Eide og stortingspresident Dag Terje Andersen ved minneplaten over dem som har tapt sine liv under militære oppdrag for Norge etter 1945. Barth Eide mener det er helt naturlig å markere veterandagen samtidig som frigjøringsdagen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å kjempe sammen med allierte på norsk jord under andre verdenskrig og å kjempe sammen med Norges allierte i Afghanistan er to sider av samme sak, mener forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap). Han er helt uenig med dem som kritiserer at veterandagen markeres på samme dato som frigjøringsdagen.

- Norske soldater blir sendt på internasjonale oppdrag etter demokratisk fattede vedtak, som oftest med et stort politisk flertall bak seg. Sånn sett står de i den samme tradisjonen som de som sloss under andre verdenskrig, sier Barth Eide til NTB.

Leder Bjørnar Moxnes i Rødt mener man må skille mellom en defensiv kamp mot en okkupasjonsmakt her hjemme, og offensive militæroperasjoner i utlandet. Også Norges Forsvarsforening vil nå ha debatt om form og innhold 8. mai.

Regjeringen besluttet i 2010 «å gjøre 8. mai til en større og viktigere dag», ifølge statsminister Jens Stoltenberg, ved å markere begge dagene samtidig, blant annet ved å dekorere veteraner fra utenlandsoppdrag.

Dekorerte veteraner - Vi må huske på at det var land som kom og hjalp oss under andre verdenskrig, blant annet under kampene i Narvik og under frigjøringen. Det blir ikke riktig å skille mellom det nasjonale og internasjonale, sier Eide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer