UENIG: President Hamid Karzai vil gjerne ha nyvalg i Afghanistan til våren, mens FNs spesialutsending Kai Eide (bak) mener det ikke er mulig å forberede alle sikkerhetstiltakene som må til. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX
UENIG: President Hamid Karzai vil gjerne ha nyvalg i Afghanistan til våren, mens FNs spesialutsending Kai Eide (bak) mener det ikke er mulig å forberede alle sikkerhetstiltakene som må til. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIXVis mer

Eide bekymret over valgutspill i Afghanistan

Karzai vil ha valg i vår i stedet for til høsten. Det mener FNs spesialutsending blir vanskelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kai Eide er bekymret over Afghanistans presidents utspill om at det bør holdes valg i landet i vår i stedet for til høsten. Eide mener en valggjennomføring så tidlig vil bli vanskelig.

- Vi har sagt tidligere at alt det praktiske som skal gjøres, vil ta flere måneder. Det er derfor vi festet oss ved 20. august, sier FNs spesialutsending til Afghanistan til NRK.

Afghanistans president Hamid Karzai sa lørdag at han mener presidentvalget i landet må gjennomføres innen 21. mai for at den afghanske grunnloven skal overholdes. Valgkommisjonen har tidligere satt valgdatoen til 20. august.

Eide mener det ikke noen tvil om hvem som skal fastsette valgdatoen.

- Det er helt klinkende klart at det er valgkommisjonen som treffer beslutningen, sier han.

Det er stor bekymring for sikkerheten rundt valget i Afghanistan. USA har vedtatt å sende ytterligere 17.000 soldater til Afghanistan, men disse rekker ikke fram før et valg i vår.

(NTB)