Eide dropper valgkamp for å jobbe med Syria-krisa

Hektiske krigsforberedelser i flere vestlige land spiller plutselig inn i valgkampen i Norge. Utenriksministeren ventes å komme til Stortinget om kort tid.

KRISEHÅNDTERING: Utenriksminister Espen Barth Eide legger valgkampen til side for å arbeide med krisa i Syria. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRISEHÅNDTERING: Utenriksminister Espen Barth Eide legger valgkampen til side for å arbeide med krisa i Syria. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) dropper alle valgkamparrangementer onsdag for å konsentrere seg om krisen i Syria, opplyser UD. Eide skulle brukt onsdagen til å drive valgkamp for Oslo Arbeiderparti.

- Det er viktig for utenriksministeren nå å ha oppmerksomheten rettet fullt og helt mot krisa i Syria, sier politisk rådgiver Kathrine Raadim.

Samtidig som FNs våpeninspektører onsdag prøver å bringe på det rene om regimet i Damaskus har brukt kjemiske våpen mot sitt eget folk, har viktige land trappet opp retorikken på en måte som antyder at en militær operasjon kan være nært forestående. Inspektørenes konklusjon vil trolig bli sterkt utslagsgivende for hvordan USA, Storbritannia og Frankrike vil forholde seg til situasjonen. Men alle tre lands ledere har i det siste mer enn antydet at de er klare til å slå til.

Eide er ventet til Stortinget i løpet av kort tid for å orientere utenriks- og forsvarskomiteen om situasjonen i og rundt borgerkrigen i Syria. Komitéleder Ine Marie Søreide (H) sier til NTB at det jobbes det for å få til en orientering så fort som mulig.

Utenriksministeren har har hittil vært helt klar på at Norge ikke skal delta i noen militær operasjon i Syria uten et mandat fra FN. Det har det hittil ikke vært mulig å få til på grunn av veto fra Russland og Kina i Sikkerhetsrådet i FN.

I Norge har bare Venstre og Fremskrittspartiet tatt til orde for en militær aksjon uten FN-mandat, fordi regimet i Syria angivelig skal ha brukt kjemiske våpen mot egen befolkning. USA mener dette er bevist.

(Dagbladet/NTB)