Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eide fikk direkte støtte fra Obama

Nordmannen mener han er utsatt for en kampanje.

MØTTE ABDULLAH: FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, møtte i dag presidentkandidat Abdullah Abdullah. Presidentkandidaten har hevdet at Eide ikke lenger er en nøytral part i Afghanistan. Påstandane kommer etter at Eides tidligere kollega, amerikanske Peter Galbraith, har gått hardt ut mot Eide. Foto: Jacques Hvistendahl
MØTTE ABDULLAH: FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, møtte i dag presidentkandidat Abdullah Abdullah. Presidentkandidaten har hevdet at Eide ikke lenger er en nøytral part i Afghanistan. Påstandane kommer etter at Eides tidligere kollega, amerikanske Peter Galbraith, har gått hardt ut mot Eide. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Krangelen mellom FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, og den amerikanske FN-toppen Peter Galbraith fortsetter.

- Nå opplever vi et spill for galleriet, sier Kai Eide til Dagbladet på telefon fra Afghanistan.

I gårsdagens utgave av den amerikanske avisa Washington Post anklaget Galbraith Eide for å ha tillatt valgfusk for å unngå bråk med president Hamid Karzai.

Møtte Abdullah
Den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah krevde i går en granskning av FNs rolle i valgprosessen i landet, og satte spørsmålstegn ved Kai Eides nøytralitet.

- De siste ukenes hendelser har trukket Kai Eides nøytralitet i tvil, sa Abdullah.

I dag har Kai Eide vært i møte med Abdullah for å snakke om saken.

- Jeg har også møtt afghanske medier for å ta sterk avstand til uttalelsene, sier Eide til Dagbladet.

Han forteller om sterk støtte fra flere internasjonale toppolitikere.

- Blant annet har jeg fått direkte og full støtte fra USAs president Barack Obama via FNs generalsekretær Ban Ki-moon, sier Eide til Dagbladet.

- Grunnløse anklager
Den norske toppdiplomaten er frustrert over å bruke tid på en slik offentlig skittentøysvask.

- Jeg tåler godt en personlig kritikk av meg, selv om den er uberettiget. Men problemet er at dette skaper konsekvenser for avslutningen av det afghanske valget. Det skaper en debatt i media her, og det tar tid og oppmerksomhet fra meg, sier Eide.

KRITISERER: Den amerikanske FN-toppen Peter Galbraith. Foto: AFP PHOTO DDP/ JOERG KOCH
KRITISERER: Den amerikanske FN-toppen Peter Galbraith. Foto: AFP PHOTO DDP/ JOERG KOCH Vis mer

Han sier han forstår Galbraiths bitterhet. Galbraith fikk sparken onsdag denne uka.

- Likevel er det helt grunnløse anklager som har kommet ut i verdenspressen. Det er direkte uansvarlig, og han burde holde seg for god til dette. Han driver en kampanje mot meg, sier Eide.

Bodde hos Eide
Peter Galbraith bodde hos Eide i to måneder i Afghanistan. Eide mener flere av Galbraiths angrep stammer fra denne tiden.

- Han kommer med misvisende gjengivelser av humoristiske kommentarer rundt et middagsbort, sier Eide.

- Føler du deg dolket i ryggen av Galbraith?

- Jeg syns det bare er uverdig og uklokt. Dette tjener ingen god hensikt, sier Eide, før han må haste inn i møte med den afghanske presidenten.

PANSRET BIL: Som FNs spesialutsending i Afghanistan kan Kai Eide aldri bevege seg utenfor kontor og hjem uten pansret bil og sikkerhetsvakter. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PANSRET BIL: Som FNs spesialutsending i Afghanistan kan Kai Eide aldri bevege seg utenfor kontor og hjem uten pansret bil og sikkerhetsvakter. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling