MØTTE ABDULLAH: FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, møtte i dag presidentkandidat Abdullah Abdullah. Presidentkandidaten har hevdet at Eide ikke lenger er en nøytral part i Afghanistan. Påstandane kommer etter at Eides tidligere kollega, amerikanske Peter Galbraith, har gått hardt ut mot Eide. Foto: Jacques Hvistendahl
MØTTE ABDULLAH: FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, møtte i dag presidentkandidat Abdullah Abdullah. Presidentkandidaten har hevdet at Eide ikke lenger er en nøytral part i Afghanistan. Påstandane kommer etter at Eides tidligere kollega, amerikanske Peter Galbraith, har gått hardt ut mot Eide. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Eide fikk direkte støtte fra Obama

Nordmannen mener han er utsatt for en kampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Krangelen mellom FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, og den amerikanske FN-toppen Peter Galbraith fortsetter.

- Nå opplever vi et spill for galleriet, sier Kai Eide til Dagbladet på telefon fra Afghanistan.

I gårsdagens utgave av den amerikanske avisa Washington Post anklaget Galbraith Eide for å ha tillatt valgfusk for å unngå bråk med president Hamid Karzai.

Møtte Abdullah
Den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah krevde i går en granskning av FNs rolle i valgprosessen i landet, og satte spørsmålstegn ved Kai Eides nøytralitet.

- De siste ukenes hendelser har trukket Kai Eides nøytralitet i tvil, sa Abdullah.

I dag har Kai Eide vært i møte med Abdullah for å snakke om saken.

- Jeg har også møtt afghanske medier for å ta sterk avstand til uttalelsene, sier Eide til Dagbladet.

Han forteller om sterk støtte fra flere internasjonale toppolitikere.

- Blant annet har jeg fått direkte og full støtte fra USAs president Barack Obama via FNs generalsekretær Ban Ki-moon, sier Eide til Dagbladet.

- Grunnløse anklager
Den norske toppdiplomaten er frustrert over å bruke tid på en slik offentlig skittentøysvask.

- Jeg tåler godt en personlig kritikk av meg, selv om den er uberettiget. Men problemet er at dette skaper konsekvenser for avslutningen av det afghanske valget. Det skaper en debatt i media her, og det tar tid og oppmerksomhet fra meg, sier Eide.

KRITISERER: Den amerikanske FN-toppen Peter Galbraith. Foto: AFP PHOTO DDP/ JOERG KOCH
KRITISERER: Den amerikanske FN-toppen Peter Galbraith. Foto: AFP PHOTO DDP/ JOERG KOCH Vis mer

Han sier han forstår Galbraiths bitterhet. Galbraith fikk sparken onsdag denne uka.

- Likevel er det helt grunnløse anklager som har kommet ut i verdenspressen. Det er direkte uansvarlig, og han burde holde seg for god til dette. Han driver en kampanje mot meg, sier Eide.

Bodde hos Eide
Peter Galbraith bodde hos Eide i to måneder i Afghanistan. Eide mener flere av Galbraiths angrep stammer fra denne tiden.

- Han kommer med misvisende gjengivelser av humoristiske kommentarer rundt et middagsbort, sier Eide.

- Føler du deg dolket i ryggen av Galbraith?

- Jeg syns det bare er uverdig og uklokt. Dette tjener ingen god hensikt, sier Eide, før han må haste inn i møte med den afghanske presidenten.

PANSRET BIL: Som FNs spesialutsending i Afghanistan kan Kai Eide aldri bevege seg utenfor kontor og hjem uten pansret bil og sikkerhetsvakter. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PANSRET BIL: Som FNs spesialutsending i Afghanistan kan Kai Eide aldri bevege seg utenfor kontor og hjem uten pansret bil og sikkerhetsvakter. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer