Eide: Ingen flere Afghanistan-engasjement

Ingen ser for seg et nytt engasjement som det i Afghanistan, sier forsvarsminister Espen Barth Eide. Tilbaketrekkingen er tema på NATO-møtet i Chicago.

IKE DET SAMME: 
Forsvarsminister Espen Barth Eide mener det neppe blir utenlandsmisjoner slik som det ti år lange engasjementet i Afghanistan i fremtiden.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
IKE DET SAMME: Forsvarsminister Espen Barth Eide mener det neppe blir utenlandsmisjoner slik som det ti år lange engasjementet i Afghanistan i fremtiden. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men denne saken blir ikke så viktig på møtet som mediene tror. Det mest sentrale blir hvordan en kollektiv forsvarsevne skal opprettholdes i en tid med kraftige budsjettkutt, sier Eide til NTB på telefon fra Brussel.

NATO-toppmøtet går av stabelen søndag og mandag.

- Budskapet når det gjelder Afghanistan, er at ISAFs reelle rolle er slutt i 2014. Deretter blir det et videre nærvær med finansiering og støtte til opplæring av styrker, men uten kampstyrker, sier han.

- Det kan komme nye operasjoner som Libya, men ikke som det ti år lange tunge engasjementet i Afghanistan, sier han.

Mange er redd Han innrømmer at mange er redd for hva som vil skje i Afghanistan når NATO trekker seg ut, og at NATO ikke etterlater seg et paradis.

NATO trekker seg på et tidspunkt da situasjonen på mange måter er verre enn noensinne, med flere mennesker drept i krigshandlinger i fjor enn i noe annet år siden invasjonen i 2001.

- Jeg får to signaler samtidig, ofte fra de samme menneskene, nemlig at de både vil ha NATO ut, og at de er bekymret for at NATO skal dra, sier han og peker på at Norge var blant dem som holdt litt igjen og ville at tidspunktet for tilbaketrekkingen skulle avhenge av situasjonen på bakken, ikke en fastsatt dato.

- Likevel har vi etter hvert kommet til at det var nødvendig å si til afghanerne at det kommer en dag da de må ta ansvar selv, sier han.

Framtidig nærvær Utfordringen nå blir å finne ut hvor stort det framtidige nærværet skal være. Det må ikke bli så stort at ansvaret havner hos NATO igjen, mener han.

Han innrømmer at det er et problem at både kapital og hjerner strømmer ut av Afghanistan på grunn av dårlige framtidsutsikter, men vil ikke gå med på at det går mot et sammenbrudd når NATO er ute.

- Det mest sannsynlige er at landet blir mindre sentralstyrt, at ulike lokale grupper overtar og finner fram til former for maktbalanse. Men det blir ikke vår idealmodell, innrømmer han.

Allerede preges Afghanistan av strid og voldelige oppgjør mellom gamle krigsherrer, Taliban og andre opprørsgrupper.

Angrep på soldater Eide vedgår at det er urovekkende at afghanske soldater og politi har stått bak mange angrep på NATO-soldater den siste tiden, men insisterer på at bildet er broket.

- Dette har ikke skjedd hos oss, men i andre deler av landet er slike «green on blue»-angrep dypt alvorlige, sier han.

Men han vil ikke akseptere noen sammenligning med den britiske eller sovjetiske okkupasjonen i forrige århundre, som endte med at okkupasjonsstyrkene ble jaget ut.

Han ser imidlertid at det kan være fellestrekk, og han husker hvordan han som ung i en delegasjon til Pakistan snakket med afghanere som var allierte i kampen mot kommunismen.

- De sa det var når de oppdaget at russerne ville starte jenteskoler på landet, at de skjønte at de måtte gjøre motstand, sier Eide.

Forsvarsevne Det Eide ser fram til i Chicago er samtaler om hvordan den kollektive forsvarsevnen skal opprettholdes når nesten alle land i NATO kutter i budsjettene.

Det gjelder samarbeid om praktiske ting som vedlikehold av utstyr og transport, det gjelder et økt behov for samtrening av styrker og felles øvelser når Afghanistan-engasjementet er over, og det gjelder planene i tiårene framover.

I de siste tiårene har Vesten følt at den største trusselen ikke har vært fiendtlige stater, men stater som har brutt sammen, som Somalia, eller ikke-statlige grupperinger som al-Qaida.

- Disse truslene er ikke borte, men vi må ikke glemme trusler fra stater som fungerer, som ikke har brutt sammen, sier han og peker på at Norge har ivret for at NATO skulle gå tilbake til en linje mer knyttet til forsvar av NATOs geografiske territorium, ikke minst på grunn av den voksende betydningen nordområdene har fått.
(NTB)