Eide lot roser være roser og kastet seg over Syria

Da utenriksminister Espen Barth Eide kom på kontoret i dag, fant han krisa i Syria for akutt til å dele ut roser for Arbeiderpartiet.

HJEM TIL KRISE: Utenriksminister Espen Berth Eide kom rett fra MidtØsten og møte med den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, hjem til Norge for åp håndtere krisa i Syria. Foto: REUTERS / Scanpix / Mohamad Torokman
HJEM TIL KRISE: Utenriksminister Espen Berth Eide kom rett fra MidtØsten og møte med den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, hjem til Norge for åp håndtere krisa i Syria. Foto: REUTERS / Scanpix / Mohamad TorokmanVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: FN-utsending Brahimi sier, ifølge Associated Press, at foreløpige bevis tyder på at det ble brukt en form for kjemisk stoff i angrepet utenfor Damaskus sist onsdag.

Utenriksminister Espen Barth Eide skal orienere Utenriks- og Forsvarskomiteen i Stortinget om Syria og verdenssamfunnets holdning til krisa klokka 16 i dag.

De alarmerende uttalelsene det siste døgnet som har kommet fra USA, Storbritannia og Frankrike, om deres forberedelser til et militært angrep i Syria, fordi de er overbeviste om at regimet til Bashar al-Assad onsdag i forrige uke brukte kjemiske våpen mot egne innbyggere, fikk Espen Barth Eide til å legge om timeplanen. Utenriksministeren skal bruke dagen på å lede rapporter, ringe sitt vidstrakte kontaktnett og holde møter med sine rådgivere for å få en oversikt over «hvor landet ligger».

«Sikre»
Både Storbritannias statsminister, David Cameron, og USAs president, Barack Obama, er sikre på at regimet i Syria har brukt kjemiske våpen, ifølge den britiske statsministeren kontor. De er begge enige om at det ikke er noen tvil om at Assad-regimet var ansvarlig. Også USAs visepresident, Joe Biden, har tidligere uttalt at det syriske regimet utvilsomt har brukt kjemiske våpen.

Når de er så sikre skal dette bygge på følgende: «Sist onsdag, i de timene som fulgte det skremmende kjemiske angrepet øst i Damaskus, hadde en ansvarlig i det syriske forsvarsdepartementet paniske telefon-samtaler med sjefen for enheten for kjemiske våpen og ba om svar om bruken av nervegass som drepte mer enn tusen personer», ifølge magasinet Foreign Policy. Samtalene ble avlyttet av USAs etterretning. Antall drepte i angrepet er omstridt.

Med eller uten FN
- Frankrike er rede til å straffe de som har tatt avgjørelsen om å gasse uskyldige, uttalte Frankrikes president, François Hollande, tirsdag kveld.

Tyrkia, et NATO-land som Norge har et nært forhold til, og som har grense til Syria, er mer enn rede til handling. I vårt naboland Danmark har statsminister Helle Thorning-Schmidt luftet tanken om å gripe inn i Syria uten godkjenning fra Sikkerhetsrådet i FN.

 På denne bakgrunnen la Eide om timeplanen. Han har ikke avlyst noen planlagte møter, men han hadde satt av tid til å dele ut røde roser for Oslo Arbeiderparti i dag, onsdag.

- Det er viktig for utenriksministeren nå å ha oppmerksomheten rettet fullt og helt mot krisa i Syria, heter det fra Utenriksdepartementet.

- For Norges del er det bare aktuelt å delta i en eventuell militær aksjon under FN-mandat, slo Eide fast tirsdag.

Til Stortinget
Men så lenge Russland og Kina legger ned veto mot et FN-mandat i Syria er dette umulig. Blant de regjerende rødgrønne er det enighet om Eides linje. Høyre har samme standpunkt. I Norge har bare Venstre og Fremskrittspartiet tatt til orde for en militær aksjon uten FN-mandat, dette fordi regimet i Syria har krysset «ei rød linje» gjennom å ha brukt kjemiske våpen mot egen befolkning og dermed må straffes for brudd på folkeretten. FNs våpeninspektører prøver fremdeles å bringe på det rene om kjemiske våpen har vært brukt, men de har ikke mandat til å finne den skyldige.