RESPEKTLØST: Verdenssamfunnet kunne og burde ha gjort mer i Afghanistan, mener FNs avtroppende spesialutsending Kai Eide. Foto. REUTERS/SCANPIX
RESPEKTLØST: Verdenssamfunnet kunne og burde ha gjort mer i Afghanistan, mener FNs avtroppende spesialutsending Kai Eide. Foto. REUTERS/SCANPIXVis mer

Eide mener verdenssamfunnet har opptrådt respektløst

- Alle både kunne og burde ha gjort mer, mener FNs avtroppende spesialutsending Kai Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Verdenssamfunnet har opptrådt respektløst i Afghanistan, og alle både kunne og burde ha gjort mer, mener FNs avtroppende spesialutsending Kai Eide.

Torsdag holdt Eide sin siste pressekonferanse i Kabul, der han etterlyste en politisk løsning på den åtte år gamle krigen.

Sikkerhetssituasjonen i landet har forverret seg betydelig siden den norske diplomaten overtok som spesialutsending for to år siden, og Eide fastholder at det må en forhandlingsløsning til.

Både afghanske myndigheter og verdenssamfunnet kunne og burde ha bidratt mer til en slik løsning, mener Eide.

Ydmykelse

- Vi må alle innrømme at vi kunne og burde ha oppnådd mer. Det gjelder den afghanske regjeringen, verdenssamfunnets sivile innsats, inkludert FNs, og de internasjonale styrkene, sa Eide.

Verdenssamfunnet har tidligere operert «på en måte som afghanerne har funnet respektløs og til tider nedverdigende», mener han.

- Afghanistan blir til tider sett på som et ingenmannsland og ikke som en suveren stat, og dette må det bli slutt på. Det har bidratt til mistanken om uakseptabel innblanding fra utlandet, til en form for ydmykelse og til en følelse av at afghanerne ikke har kontroll over sin egen framtid, sa Eide under pressekonferansen.

Skyr utfordringer

FNs avtroppende spesialutsending kritiserer samtidig afghanske myndigheter for å a skjøvet ansvaret for vanskelige avgjørelser over på verdenssamfunnet, og for å ha skydd de store politiske utfordringene landet står overfor.

- Afghanske myndigheter må ta det hele og fulle ansvar for å rydde opp i eget hus, og for å forme sin egen framtid, slår Eide fast.

Han mener samtidig at fredsforhandlinger med Taliban må til, slik også president Hamid Karzai har tatt til orde for.

Forhandle med Taliban

- Det er på høy tid at vi får i stand en slik politisk prosess. Vi har snakket om det lenge, og etter min mening er tiden nå inne. Jeg tror en forsonings- og fredsprosess, uansett hvilken form den tar, snarest mulig må innledes, sa Eide under torsdagens pressekonferanse.

Taliban har den siste tiden etablert seg i stadig nye områder av landet, og de internasjonale styrkene sliter tungt, medga han.

- Realitetene i Afghanistan er vanskelige, og de har blitt mye vanskeligere de siste to årene. Ingen av oss har oppnådd det vi ønsket å oppnå, sa Eide.

- Jeg håper likevel at vi, utstyrt med et sett politiske, sivile og militære verktøy, skal være i stand til å snu utviklingen i 2010. Greier vi ikke det, tror jeg at denne utviklingen kan bli umulig å håndtere, sa Eide.

(NTB)

SLITER: De internasjonale styrkene sliter i Afghanistan, og fredsforhandlinger med Taliban må til for å sikre en fredelig løsning i landet, mener FNs avtroppende spesialutsending Kai Eide. Foto: REUTERS/SCANPIX
SLITER: De internasjonale styrkene sliter i Afghanistan, og fredsforhandlinger med Taliban må til for å sikre en fredelig løsning i landet, mener FNs avtroppende spesialutsending Kai Eide. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer