Eide: Sikkerhetsrådet må diskutere kjemiske våpen i Syria

- Må få konsekvenser.

ØNSKER FN-MANDAT: Utenriksminister Espen Barth Eide ønsker at et eventuelt militært angrep mot Syria skal være forankret i FN. Foto: Petras Malukas / AFP / NTB Scanpix
ØNSKER FN-MANDAT: Utenriksminister Espen Barth Eide ønsker at et eventuelt militært angrep mot Syria skal være forankret i FN. Foto: Petras Malukas / AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener FNs sikkerhetsråd må diskutere en fordømmelse av bruken av kjemiske våpen i Syria.

— Enhver bruk av kjemiske våpen er et grovt brudd på folkeretten og må få konsekvenser, sier Eide til NTB.

Han mener at rådet bør få anledning til å drøfte og ta stilling til informasjonen om et mulig kjemisk angrep.

— Det pålegger Sikkerhetsrådet et stort ansvar for å sikre respekten for grunnleggende normer i det internasjonale samfunnet. Samtlige av de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet, herunder Russland og Kina, har sluttet seg til kjemivåpenkonvensjonen. Denne forplikter medlemmene til å treffe nødvendige tiltak for å håndheve forbudet, påpeker Eide.

Han mener Sikkerhetsrådet nå kan få tid på seg til å vurdere og diskutere informasjonen om et mulig kjemisk angrep i Syria, etter at USAs president Barack Obama kunngjorde at han vil be om Kongressens støtte før en militæraksjon mot Syria. Det ligger an til at det tidligst vil skje etter 9. september.

FNs sikkerhetsråd har ikke klart å samle seg om noen reaksjon på borgerkrigen i Syria. Russland, som er en nær alliert av Syria, har vetorett i rådet.

Eide tror imidlertid det er mulig for Russland å slutte seg til en fordømmelse av bruken av kjemiske våpen, uten å ta stilling til hvem som har brukt dem.

— Det vi fra norsk side lenge har arbeidet om er at selv om man ikke kan bli enige om alt, kan man bli enige om noe, sier Eide.Han opplyser at han samarbeider med sine nordiske og baltiske kolleger om å få Sikkerhetsrådet til å ta opp dette.

(NTB)