Union-partner og ansvarlig for forvaltningen av Storebrands Eiendomsfond, Lars Even Moe, må inne se at fondet har vært en fiasko for aksjonærene.           Foto: Håkon Sæbø. 
Union-partner og ansvarlig for forvaltningen av Storebrands Eiendomsfond, Lars Even Moe, må inne se at fondet har vært en fiasko for aksjonærene.           Foto: Håkon Sæbø. Vis mer

Eiendomsfond påførte 4.500 småsparere store tap - nå avvikles det

Storebrand Eiendomsfond ble etablert i 2005 og «lovet» 8 til 12 prosents avkastning i året. Fasit etter 12 år er et samlet tap på 34 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Vi har hele tiden vært største aksjonær i fondet, så har som alle andre tapt penger på aksjene, sier kommunikasjonssjef i Storebrand, Bjørn Erik Sættem til Finansavisen.

Forsikringsselskapet lanserte Storebrand Eiendomsfond i kompaniskap med Union Gruppen i 2005, midt i eiendomshypen som rådet. Ikke mindre enn 2,3 milliarder kroner i egenkapital ble hentet inn gjennom ni emisjoner frem til utløpet av 2007.

4.500 aksjonærer

Fondet fikk 4.500 aksjonærer, de fleste sluset inn via Storebrands kundebase av privatkunder.


Storebrand har også et fond som heter Storebrand Eiendomsfond Norge KS, rettet mot institusjonelle kunder, som ikke har noe med dette fondet å gjøre.

Minsteinnskuddet i Storebrand Eiendomsfond var på 50.000 kroner, men ifølge partner i Union Gruppen, Lars Even Moe, var medianbeløpet på 150.000 kroner.

I dag er fondet i ferd med å ­oppløses. Det er to eiendommer igjen i porteføljen, som Moe regner med er solgt og betalt for innen sommeren.

- Union har forvaltet fondet, og Storebrand var største distributør, og vi solgte allerede i 2005 andre verdipapirfond og spareprodukter til privatmarkedet. Det var en ny utvikling med eiendomsfond den gang, og vi så at andre aktører som DNB og Acta solgte lignende eiendomsfond med gode resultater, sier Sættem til Finansavisen.

- Hvor mye har Storebrand tjent på tilretteleggingen av fondet?

- Det har jeg ikke foran meg, men Storebrand Bank som etablerte fondet lånte ikke ut penger til eiendomsinvesteringene, det ble gjort gjennom andre banker. Vi og Union tok honorarer til markedsmessige betingelser. Vi har siden oppstart hatt cirka 10 prosent av aksjene og vært største aksjonær, så vi har også tapt, sier han til Finansavisen.

- I ettertid, hvordan vurderer dere produktet dere tilbød kundene deres?

- I likhet med andre eiendomsfond fra denne tiden, har dette vært en dårlig investering for våre kunder. Belånte eiendomsfond har vist seg som et dårlig produkt for privatpersoner. Nå selger vi verdipapir- og rentefond, fortrinnsvis til personer som vil spare til pensjon.

- Et eiendomsfond har også en langsiktig profil?

- Ja, men høy belåning, høy andel fastrentelån og lav likviditet har dessverre vist seg som en dårlig kombinasjoner til privatkunder.

Flere økonominyheter

- Et Norwegian innenfor oljeservice
Rødt på Wall Street
SEB-analytiker overtar suksessfond