ETTERFORSKES: I 2012 aksjonerte politiet, Arbeidstilsynet og brannvesenet mot en eiendom i Lagårdsveien. I boligen fant de 32 personer fra Bulgaria og Romania, flere av dem jobbet for Knudsens dagligvareselskap. Leieavtalen er nå en del av etterforskningen, bekrefter Stavanger-politiet overfor Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
ETTERFORSKES: I 2012 aksjonerte politiet, Arbeidstilsynet og brannvesenet mot en eiendom i Lagårdsveien. I boligen fant de 32 personer fra Bulgaria og Romania, flere av dem jobbet for Knudsens dagligvareselskap. Leieavtalen er nå en del av etterforskningen, bekrefter Stavanger-politiet overfor Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer

Eiendomskongen leide ut brannfelle til egne ansatte - nå etterforskes han av politiet

Barn helt ned i treårsalderen bodde i brannfelle hos Stavangers utleiekonge Karl Atle Knudsen. Nå etterforskes Knudsen av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I sommer ble han kalt «utleiekonge» av Stavanger Aftenblad. I begynnelsen av november ble Karl Atle Knudsen arrestert av politiet, siktet for blant annet brudd på regnskapsloven og merverdiavgiftsloven etter en rekke konkurser. Knudsen, som er den nest største private boligutleieren i Stavanger, har en rekke ganger vært i lokalmedias søkelys for uverdige utleieforhold.

Politiet aksjonerte I 2012 aksjonerte politiet, Arbeidstilsynet og brannvesenet mot en eiendom i Lagårdsveien. I boligen fant de 32 personer fra Bulgaria og Romania, flere av dem jobbet for Knudsens dagligvareselskap. Leieavtalen er nå en del av etterforskningen, bekrefter Stavanger-politiet overfor Dagbladet.

- Siden saken er under etterforskning, kan vi ikke si noe mer angående denne saken, sier politiadvokat Lars Fredrik Bråten.

I 2012 var brannsikkerheten for dårlig, og forholdene var langt dårligere enn det som var forsvarlig, forteller Arbeidstilsynet.

Knudsens advokat, Ørjan Eskeland, opplyser at hans klient ikke ønsker å kommentere saken.

Barn i brannfelle Men et år seinere var ikke forholdene særlig bedre. 30 oktober 2013 var brannvesenet på nytt tilsyn på samme adresse.

Tilsynsrapporter som Dagbladet har fått tilgang til, viser at barn helt ned i treårsalderen bodde under det brannvesenet beskriver som «særdeles bekymringsfulle forhold».

BRANNFELLER: Tilsynsrapporter som Dagbladet har fått tilgang til, viser at barn helt ned i treårsalderen bodde under det brannvesenet beskriver som «særdeles bekymringsfulle forhold». Blant annet hadde noen tjuvkoblet ledninger til sikringsskapet, og to barn på henholdsvis tre og sju år oppholdt seg i et rom hvor «el-ledningene var provisorisk tapet sammen, og ledninger var blottlagt», skriver brannvesenet i tilsynsrapporten. Flere av røykvarslerne var i tillegg fjernet. Foto: BRANNVESENET
BRANNFELLER: Tilsynsrapporter som Dagbladet har fått tilgang til, viser at barn helt ned i treårsalderen bodde under det brannvesenet beskriver som «særdeles bekymringsfulle forhold». Blant annet hadde noen tjuvkoblet ledninger til sikringsskapet, og to barn på henholdsvis tre og sju år oppholdt seg i et rom hvor «el-ledningene var provisorisk tapet sammen, og ledninger var blottlagt», skriver brannvesenet i tilsynsrapporten. Flere av røykvarslerne var i tillegg fjernet. Foto: BRANNVESENET Vis mer

Blant annet hadde noen tjuvkoblet ledninger til sikringsskapet, og to barn på henholdsvis tre og sju år oppholdt seg i et rom hvor «el-ledningene var provisorisk tapet sammen, og ledninger var blottlagt», skriver brannvesenet i tilsynsrapporten. Flere av røykvarslerne var i tillegg fjernet.

Dette er bare én av Knudsens mange utleieeiendommer som har fått kritikk for manglende brannsikkerhet og dårlige boforhold. Eiendommer har blitt stengt, og Knudsen har mottatt overtredelsesgebyr fra Stavanger kommune for å leie ut eiendommer som mangler brannsikkerhet, og som ikke er regulert for bolig. Blant annet leide han ut kontorlokaler som bolig.

- Uverdige boforhold for østeuropeiske arbeidere er dessverre ganske utbredt, sier varabrannsjef for Sør-Rogaland, Ståle Fjellberg, til Dagbladet.

Mange bekymringsmeldinger Fjellberg forteller at de stadig får flere bekymringsmeldinger som gjelder uverdige boforhold.

Fjellberg mener det er spesielt at små barn bor under slike forhold.

- Det er ikke bra at barn vokser opp i sånne boliger, sier Fjellberg.

- Lett å utnytte sårbare mennesker - Det er et veldig høyt prisnivå i det åpne markedet i Stavanger-området. Dermed blir utenlandske arbeidere avhengig av eiendommene som arbeidsgiverne stiller til disposisjon, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Gro Ellingsen, til Dagbladet.

SOV PÅ SKIFT: Arbeidstilsynet fant seinest i 2012 et bolighus i Figgjo med 44 sengeplasser. Stavanger Aftenblad skrev etterpå at det bodde 23 personer i huset, og at de sov på skift. Huset er ikke eid av Karl Atle Knudsen. Foto: ARBEIDSTILSYNET
SOV PÅ SKIFT: Arbeidstilsynet fant seinest i 2012 et bolighus i Figgjo med 44 sengeplasser. Stavanger Aftenblad skrev etterpå at det bodde 23 personer i huset, og at de sov på skift. Huset er ikke eid av Karl Atle Knudsen. Foto: ARBEIDSTILSYNET Vis mer

Ellingsen mener det høye prisnivået skaper et marked hvor det er lett å utnytte sårbare mennesker.

- I dette markedet finner vi folk som ønsker å utnytte situasjonen, forteller Ellingsen, som forteller at tilsynet sammen med Brannvesenet i Sør-Rogaland seinest i 2012 fant et bolighus i Figgjo med 44 sengeplasser. Stavanger Aftenblad skrev etterpå at det bodde 23 personer i huset, og at de sov på skift. Knudsen eier ikke denne eiendommen.

- UTNYTTER MENNESKER: Tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Gro Ellingsen, mener det høye prisnivået i boligmarkedet skaper et marked hvor det er lett å utnytte sårbare mennesker.
Foto:  ALF OVE HANSEN/DAGBLADET
- UTNYTTER MENNESKER: Tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Gro Ellingsen, mener det høye prisnivået i boligmarkedet skaper et marked hvor det er lett å utnytte sårbare mennesker. Foto: ALF OVE HANSEN/DAGBLADET Vis mer