Omkamp: - Jeg er både megler og advokat - altså det verste du kan være, sier Kalsnes. Nå vil han anke til Høyesterett. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Omkamp: - Jeg er både megler og advokat - altså det verste du kan være, sier Kalsnes. Nå vil han anke til Høyesterett. Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

Eiendomsmegler hudfletter retten etter ny avskilting

På vegne av hele bransjen må dommen ankes til Høyesterett, sier Odd Kalsnes.

(Finansavisen.no): Borgarting lagmannsrett har stadfestet Oslo tingretts dom som igjen stadfestet vedtaket fra Finansdepartementet og aller først Finanstilsynet.

Odd Kalsnes skal ikke få lov til å være fagansvarlig og ansvarlig mekler i sin meklervirksomhet, men bare menig mekler.

Selv av­viser han at retten har vurdert bevisene juridisk.

- De vet at staten vinner 80 prosent av sakene. Jeg husker det fra tiden da jeg selv jobbet på likningskontoret, sier Kalsnes til Finansavisen.

I dommen fremgår det at saken startet med at Finanstilsynet undersøkte tips fra Kalsnes’ tidligere samboer, Liv Anniken Berg, men retten mener tilsynet likevel fattet sin konklusjon på eget grunnlag.

Aldri brukt tittel

- Jeg har aldri brukt tittelen «ansvarlig mekler». Finans­tilsynet har brukt snart fem år på å frata meg en tittel jeg aldri har brukt. Jeg har alltid brukt tittelen «advokat», og kommer til å fortsette med det, sier Kalsnes til avisa.

Bakgrunnen er at Kalsnes lånte 14,75 millioner kroner til et selskap eiet av Ola Chr. Nissen til kjøp av Tidemands gate 21, som ble bygget om og solgt i 2012 og 2013 for 44 millioner.

Finanstilsynet mente Kalsnes hadde en aktiv rolle i prosjektene, men Kalsnes har hevdet at lånet skulle gi ham en opsjon til å kjøpe en leilighet til sin ekssamboer, Liv Anniken Berg, og at han i Kruses gate var rådgiver.

Finanstilsynet beskylder også Kalsnes for å ha kjøpt en leilighet i Nordraaks gate kort tid etter at hans egen virksomhet hadde oppdrag om å selge leiligheten. Her kritiseres han også for å ha brukt et proformaarrangement for å unngå arrest fra ekssamboeren, skriver Finansavisen.

- De vil statuere et eksempel. Jeg er både mekler og advokat ­­– altså det verste du kan være, sier han.

- Kan ikke motbevise

- Dette er ren avskrift av tingrettsdommen. Lagmannsretten har ikke foretatt noen juridisk vurdering. På vegne av hele bransjen må dommen ankes til Høyesterett, sier han til avisa.

- Høyesterett har aldri før prøvet en sak om egenhandel. Det må strekes opp retningslinjer. Andre aktører praktiserer egenhandel fire måneder etter oppsagt oppdrag. For min del var det gått mer enn seks måneder.

Han karakteriserer lagmannsrettens dom som uten håndfaste bevis der alle avgjørelsene skal ha gått i hans disfavør.

Kalsnes idømmes saksomkostninger på ytterligere 97.200 kroner fra denne runden på vegne av staten i tillegg til sine egne.

Andre økonominyheter:
Lover jobb etter 12 ukers utdannelse
Shell med milliardhopp - leverer knalltall