Eiendomsmeklere advarer mot slum og mange bostedsløse

... hvis ikke politikerne sørger for mer boligbygging.

KAN FÅ SLUM: - Vi har ikke slumområder, og vi har et verdig botilbud for alle. Det kan vi få problemer med, hvis alle vil til byen og det ikke bygges mer, sier Terje Buraas i  Eiendomsmeglernes forening (Eff) . Foto: Berit Roald / SCANPIX
KAN FÅ SLUM: - Vi har ikke slumområder, og vi har et verdig botilbud for alle. Det kan vi få problemer med, hvis alle vil til byen og det ikke bygges mer, sier Terje Buraas i Eiendomsmeglernes forening (Eff) . Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om boligprisene bare har steget med 0,2 prosent fra april til mai, går Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) nå ut med en kraftig advarsel om hva som skjer hvis politikerne ikke tar grep for å øke boligbyggingen.

- Vi har ikke slumområder, og vi har et verdig botilbud for alle. Det kan vi få problemer med, hvis alle vil til byen og det ikke bygges mer, sier leder i Eff Terje Buraas til Dagbladet.

Krever radikale grep Eff la i dag fram boligpristallene, som viser en stigning på moderate sju prosent det siste året. Foreningen regner nå med at det meste av prisveksten er tatt ut for i år, slik at det ikke blir særlig mer prisstigning resten av året.

På sikt tror derimot Buraas at situasjonen fort kan bli en annen.

Han frykter at befolkningsvekst, dårlig kollektivtilbud, for få nye boliger og et lite og dyrt leiemarked til sammen vil skape enorme problemer - hvis ikke politikerne tar radikale grep.

- Trafikk-kollaps - Vi kan få en total kollaps i trafikkbildet, forurensning, og en sosial utvikling som vi ikke ønsker. I dag har vi ikke mange bostedsløse, men sånne ting ser vi i alle store byer i utlandet, sier han til Dagbladet.

Faren for en slik utvikling begrunner han med at verdiene i folks boliger er så store at uheldige utslag av fortsatt prisvekst vil slå rett inn i norsk økonomi.

Som eksempel nevner han en prisvekst på 10-15 prosent, kombinert med 3-4 prosent høyere rente. Det vil føre til at mange ikke får råd til forbruk som bil, feriereiser og så videre, noe som igjen skaper problemer for næringslivet.

- Og så er vi i gang, sier Buraas.

TATT UT: Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) regner med at det meste av prisstigningen i boligmarkedet nå er tatt ut for i år. Her fra en visning på Oslo vest i april i år. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
TATT UT: Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) regner med at det meste av prisstigningen i boligmarkedet nå er tatt ut for i år. Her fra en visning på Oslo vest i april i år. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Alt dette lover Buraas å gjøre til et tema i valgkampen.

Vil senke byggekrav Effs løsning for å holde prisene nede er blant annet et kraftig bedret kollektivtilbud, slik at folk som jobber i Oslo kan bo lenger unna sentrum. Eiendomsmeglerforeningen vil også ha boligbygging i større skala også på jordbruksområder, og mindre strenge standarder for nye boliger, slik at prisene kan holdes nede.
Buraas avviser at dette nødvendigvis vil føre til dårligere standard på boligene. Eksempelvis synes han ikke det er nødvendig at alle nye boliger også skal kunne bebos av rullestolbrukere.

- Hvor lenge går det før vi kan få slum og flere bostedsløse, hvis politikerne ignorerer det du sier og fortsetter akkurat som før?

- Jeg tror vi kommer til å få en utvikling i løpet av ti-femten år, sier Terje Buraas til Dagbladet.