Eiendomsskatt kan være positivt

Men det er mange ulemper, mener økonomiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Med Høyre og Frp forslag om å formueskatten og arveavgiften, vil 27 av Norges 33 milliardærer unngå skatt og bli nullskatteytere, viser en rapport fra SV. Men om det rødgrønne alternativet med mer beskattning av formue er noe bedre, er usikkert, mener økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten. Han peker på at det er fordeler og ulemper med begge alternativ:

- Ulempen med å fjerne formueskatten er at det skaper nullskatteytere, og sosial urettferdighet. Fordelen er at man kan holde på kapitalen, og Norge trenger det, sier Grytten til Dagbladet.

- Argumentet for formueskatt er at det skal være mer likhet. Men det blir negativt om folk må ta opp lån for å betale formueskatten, og at en får norske skatteflyktninger. Det er usolidarisk om de rike ikke betaler, men det er også usolidarisk om de «flagger» ut.

Grytten synes det er vanskelig å diskutere formueskatten:

- Det er vanskelig å ta et standpunkt i spørsmålet om formueskatten fordi det er både fordeler og ulemper på begge sider. En må forholde seg til spørsmålet pragmatisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.