Eiendomsskatt kan være positivt

Men det er mange ulemper, mener økonomiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Med Høyre og Frp forslag om å formueskatten og arveavgiften, vil 27 av Norges 33 milliardærer unngå skatt og bli nullskatteytere, viser en rapport fra SV. Men om det rødgrønne alternativet med mer beskattning av formue er noe bedre, er usikkert, mener økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten. Han peker på at det er fordeler og ulemper med begge alternativ:

- Ulempen med å fjerne formueskatten er at det skaper nullskatteytere, og sosial urettferdighet. Fordelen er at man kan holde på kapitalen, og Norge trenger det, sier Grytten til Dagbladet.

- Argumentet for formueskatt er at det skal være mer likhet. Men det blir negativt om folk må ta opp lån for å betale formueskatten, og at en får norske skatteflyktninger. Det er usolidarisk om de rike ikke betaler, men det er også usolidarisk om de «flagger» ut.

Grytten synes det er vanskelig å diskutere formueskatten:

- Det er vanskelig å ta et standpunkt i spørsmålet om formueskatten fordi det er både fordeler og ulemper på begge sider. En må forholde seg til spørsmålet pragmatisk.

FJERNE SKATTENE: Høyre og Erna Solberg vil fjerne formueskatten, og gjøre milliardærer til nullskatteytere.Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FJERNE SKATTENE: Høyre og Erna Solberg vil fjerne formueskatten, og gjøre milliardærer til nullskatteytere.Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Stein Erik Hagen har tjent på at vanlige folk har handlet, han har blitt rik på oss, og hvis han flytter på grunn av skatt vil han overføre dette til utlandet. Det er ikke bra.

- Er der andre tiltak politikerne kan gjennomføre enn å fjerne eller heve formueskatten?
- Vi har veldig lav skatt på bolig i Norge, den kunne godt vært høyre. Som en middelvei kunne boligskatten heves, sier Grytten.

—Er det nødvendigvis negativt at norske milliardærer blir nullskattytere?

—Det synes jeg. Dette er inntekt som har samlet seg opp, uten å ha blitt skattet av. Formuesskatten er et lite korrektiv som er mest symbolsk. Ved at også de rike er med på å betale, er de med på å gi systemet legitimitet. Men fordelene ved å ikke ha formuesskatt er ikke enorme de heller.


RIKE SKAL BETALE : Kristin Halvorsen og SV vil at de rike skal betale sin skatt. Foto: Knut Falch / SCANPIX .
RIKE SKAL BETALE : Kristin Halvorsen og SV vil at de rike skal betale sin skatt. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer