MAKSIMAL EIENDOMSSKATT: Trysil krever syv promille av de mange hytteeierne i kommunen. Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen.
MAKSIMAL EIENDOMSSKATT: Trysil krever syv promille av de mange hytteeierne i kommunen. Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen.Vis mer

Eiendomsskatten kan ramme hardt, men kjøpere bryr seg lite

- Eiendomsskatt kan bli en tung, årlig avgift, sier mekler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Av Norges 50 største hyttekommuner har 36 innført eiendomsskatt på hytter. Satsen varierer mellom 2 og maksimalt tillatte 7 promille, skriver Finansavisen.

Grunnlaget er tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)/Kostra.

Ringsaker (kommunen med flest hytter, nesten 7.000) tar 4,9 promille av eiendomskattetaksten.

Trysil og Kragerø tar begge maksimal sats, mens Hol (der du finner Geilo) tar bare to promille.

Blant kommuner der eiendomsskatt på hytter og hus ikke er innført, finner vi Vinje, Larvik, Tønsberg og Nore og Uvdal.

- Kjøpere bryr seg lite

Eiendomsmeklere avisa har snakket med mener hyttekjøpere bryr seg lite om eiendomsskatten, mens de som eier hytte allerede er mer opptatt av den.

- Norske hyttekjøpere er ikke veldig opptatt av eiendomsskatten, sier Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål til Finansavisen.

- Mitt inntrykk er at de som eier hytte er opptatt av det, ettersom de ikke ønsker å ha høye løpende kostnader på en sekundæreiendom. Spesielt i Lillesand, som har mange dyre eiendommer, har dette vært i fokus, sier fagansvarlig Gustav J. Sædberg hos Meglerhuset Sædberg i Kristiansand.

- Kan ramme hardt

Daglig leder Jørgen Pettersson i Krogsveen Tønsberg vil ikke utelukke at eiendomsskatten kommer dit også.

I så fall kan det ramme mange hardt.

- Her er det mange eiendommer i prisklassen 20-40 millioner kroner, og de som eier dem er ikke nødvendigvis veldig rike mennesker. For disse kan en ev. eiendomsskatt bli en tung årlig avgift, som kan framtvinge salg og arveoppgjør, sier han til avisa.

- Kan klage hvert år

Er du blant dem som synes eiendomsskatten blir urimelig tung, kan du klage innen seks uker fra vedtakstidspunktet eller utskrivningstidspunktet.

-Og dette gjelder hvert år når eiendomsskatten utskrives, sier Bjørn- Olav Johansen, partner og advokat i Deloitte, til Finansavisen.

Han jobber mye med eiendomsskatt.

- Du har altså rett til å klage hvert år, men det er ikke adgang til å klage på det samme grunnlaget flere ganger. (…) Og får man gjennomslag for klagen, kan man kreve retting minimum tre år tilbake i tid. Så det er altså ikke for seint hvis man ikke klaget i fjor, påpeker advokaten.

Johansen understreker overfor avisa at klagen må dokumenteres, for eksempel ved en takst.

Er eiendomsskattetaksten er høyere enn 80 prosent av markedsverdien, er det grunn til å vurdere å klage, mener han.

Andre økonominyheter:
Åsne Seierstad vil ha 50 mill. for villaen
Hegnar om Steen Jensen og dustemiklene