Eiendomsutvikler tiltalt for å ha lurt dement kvinne for hus og leilighet

- Han tok over hele det økonomiske livet hennes og alt hun eide, hevder bistandsadvokat Halldis Winje.

TILTALT: En mann er tiltalt for bedrageri av en 86 år gammel kvinne for over ti millioner kroner. Avbildet er leiligheten hennes som ble forsøkt solgt av mannen uten hennes samtykke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: En mann er tiltalt for bedrageri av en 86 år gammel kvinne for over ti millioner kroner. Avbildet er leiligheten hennes som ble forsøkt solgt av mannen uten hennes samtykke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En mann i 70-åra er tiltalt for grovt bedrageri etter å ha fått en 86 år gammel kvinne med demens til å overføre store beløp og fritidseiendommen sin til ham og hans familie. Ifølge tiltalen skal han også ha forsøkt å selge leiligheten hennes mens hun var innlagt på sykehjem.

Bedrageriet skal ha pågått i en periode over fem år, fra oktober 2008 til høsten 2013, før det ble oppdaget. I perioden skal mannen ha fått kvinnen til å skrive under på en fullmakt «i alle økonomiske og personlige forhold som gjelder undertegnede».

«Han fortiet at han hadde til hensikt å bruke fullmakten til å overføre midler fra NN til seg selv. Han gjorde dette til tross for at han var klar over at NN ikke forsto hva hun skrev under på», heter det i tiltalen.

Totalt skal mannen - ifølge tiltalen - ha lurt den demente kvinnen for over ti millioner kroner.

Startet som leietaker

De to kom i kontakt da mannen på slutten av 1980-tallet begynte å leie kvinnens fritidseiendom i Tjøme kommune. Han leide fritidseiendommen, en hytte verdt minst fem millioner kroner på tidspunktet, rimelig mot å holde stedet ved like.

- Gjennom flere års leie ble han så kjent med fornærmede, sier kvinnens bistandsadvokat Halldis Winje til Dagbladet.

Utover 1990-tallet begynte mannen å hjelpe kvinnen med ulike praktiske, økonomiske og personlige forhold. Omfanget av dette økte ettersom tilstanden til kvinnens samboer ble svekket utover 2000-tallet, og seinere døde i 2010.

Fornærmede har ingen barn, bare en fetter i Bergen som nærmeste familie.

- Har misbrukt tillit

Mistanken mot mannen ble fattet i 2013, da fornærmede bodde for seg selv i en leilighet i Oslo, og midlertidig hadde havnet på sykehjem. Naboer reagerte på at leiligheten hennes plutselig ble tømt og lagt ut for salg mens hun var innlagt.

- Det viste seg at den var lagt ut uten hennes samtykke. Videre etterforskning viste at fritidseiendommen hennes på Tjøme også hadde blitt overført til tiltaltes egne barn fem år tidligere. I tillegg hadde han solgt aksjene hennes og tømt kontoene, sier advokat Winje.

«Bedrageriet er grovt på grunn av beløpets størrelse og fordi han har misbrukt NNs tillit», heter det i tiltalen.

Han skal ha overført minst 4.993.997 kroner fra kvinnen til seg selv via forskjellige kontoer.

Dårlig helse

Det viste seg at kvinnen i 2008 hadde skrevet under på et gavebrev som ga uttrykk for at hun ga fritidseiendommen sin til mannens egne barn. I tillegg hadde kvinnen skrevet under på et skjøte for overdragelse av eiendommen som ble sendt til Statens Kartverk.

Winje mener klientens helse tilsa at hun ikke var i stand til å forstå hva hun skrev under på eller konsekvensene av dette.

- Det har tidligere vært en sivil tvist, men man har ikke klart å bevise om det var snakk om forfalsket underskrift på dokumentene tiltalte hadde fått fornærmede til å undertegne eller ikke. Uansett har min klient ikke forstått hvilke dokumenter hun har skrevet under på, sier hun.

Kvinnen ble den 20. juni 2011 diagnostisert med «mild kognitiv svikt» - som er en såkalt ventediagnose ved mistanke om demenstilstand eller utvikling til demenstilstand.

Den 17. februar 2012 fikk hun diagnosen «betydelig kognitiv svikt», med uttalelse om at hun ikke har samtykkekompetanse, og ble i slutten av 2013 satt under vergemål.

Erkjenner ikke straffskyld

Mannen på sin side, erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han står for at fritidseiendommen var en gave gitt fra kvinnen til ham.

- Når det gjelder fritidseiendommen, er det min klients bestemte oppfattelse at den ble gitt til ham som en gave på et tidspunkt hvor kvinnen var fullt ut inneforstått med hva hun gjorde, sier mannens forsvarer Nils Jørgen Vordahl til Dagbladet.

I en sivilrettslig sak konkluderte retten med at mannen ikke kunne sannsynliggjøre at den var gitt som gave slik han hadde forklart.

- I straffesaken er spørsmålet om det kan utelukkes at den er gitt i gave. Beviskravet er annerledes, sier advokat Vordahl.

- Min klient erkjenner imidlertid at han har opptrådt lite klokt ved å ikke sikre at det var tilstrekkelig notoritet rundt transaksjonen.

Saken skal opp for Oslo tingrett i mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer