Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eier av bilen: Cyaniden sto ulåst

Politiet opplyser at de har fått flere tips i saken i løpet av dagen.

STJÅLET: Denne varebilen ble onsdag kveld stjålet fra Lørenskog stasjon. Foto: Privat
STJÅLET: Denne varebilen ble onsdag kveld stjålet fra Lørenskog stasjon. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips i saken? Ring 2400 0000 eller send e-post til 2400@db.no.

Lørdag ettermiddag opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding at en varebil som inneholdte en plastbeholder med det svært giftige stoffet cyanid har blitt stjålet fra Lørenskog stasjon onsdag kveld.

Politiet bekrefter at lasten som ble stjålet inneholdt medikamenter som skulle fraktes til sykehus i Norge, og har nå valgt å gå ut med en etterlysning av bilen.

Varebilen politiet jakter er en Mercedes Sprinter 2018-modell med registreringsnummer CV 88344. De ber folk varsle politiets nødnummer 112 umiddelbart om de observerer bilen.

Ulåst beholder

Eier av bilen forteller Dagbladet at beholderen med cyanid ikke var sikret med en separat lås, og at den rutinemessig var pakket inn og plassert på en plastpall.

Bileieren opplyser at budfirmaet hans hadde fått oppdraget fra et norsk fraktselskap, og at lasten ble hentet i Göteborg. Typisk for slike oppdrag er at de frakter en pall full av medisiner og medikamenter, ifølge eieren.

- Vanligvis er lasten lukket og ordentlig pakket. Jeg har ingen grunn til å tro at dette er noe annet enn et vanlig biltyveri, sier bileieren til Dagbladet og opplyser at selskapet har flere liknende biler.

Flere tips

Lørdag kveld opplyser politiet at de har mottatt flere tips i saken i løpet av dagen, og at noen av dem følges opp videre. De vil imidlertid ikke gå nærmere på innholdet i tipsene, eller hvem de har kommet fra.

Politiet har foreløpig ikke inngått samarbeid med utenlandsk politi i forbindelse med saken, men sier at de vil ta kontakt ved behov.

- Vi er klar over at det er en fare for at bilen kan ha blitt fraktet utenlands, så vi er åpen for å samarbeide med utenlandsk politi om vi blir gjort oppmerksom på informasjon som indikerer det, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, Berit Brekke Risbakken, til Dagbladet.

- Har det kommer fram opplysninger i avhør som kan hjelpe dere?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Risbakken.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Hold avstand

Politiet ble varslet om biltyveriet onsdag kveld klokka 21.30, og antar at bilen ble stjålet i tidsrommet 19.30-21.30. Politiadvokat Berit Brekke Risbakken ønsker imidlertid ikke å fortelle hvorfor de har ventet fram til nå med å etterlyse bilen.

- Publikum må ikke nærme seg bilen, men holde god avstand, til nødetatene har foretatt nødvendig sikring, advarer politiet.

Etterforskningen har så langt ikke frambrakt holdepunkter for at det dreier seg om noe annet enn et brukstyveri, men de utelukker ikke andre årsaker.

Populær i utlandet

Fagspesialist ved Codan Forsikring, Nils Kristian Brekke, forteller til Dagbladet at de har sett flere tilfeller av at denne typen biler har blitt stjålet det siste året, og han vurderer det som en populær bil i utlandet.

- Typisk for tyverier av så nye biler er at de fraktes til utlandet. Denne modellen er ettertraktet i andre land, som for eksempel i landene i Baltikum, sier Brekke.

- Ikke noe som tilsier terrorplanlegging

Fagspesialist ved Codan Forsikring: Nils Kristian Brekke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Fagspesialist ved Codan Forsikring: Nils Kristian Brekke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, sier til Dagbladet at trusselbildet ikke er justert som følge av tyveriet.

- Det er ikke noe kunnskap vi sitter på som tilsier at dette tyveriet kan knyttes til terrorplanlegging, sier Bernsen.

- Hvis man ser på modus til terrorister de siste åra, så er det først og fremst snakk om angrep med enkle midler, som kniv og skytevåpen, ikke angrep med bruk av kjemiske våpen. I så måte er heller ikke trusselbildet endret foreløpig, sier Bernsen.

- Er dette vurderinger som kan endres fortløpende?

- Vi ble varslet om saken, og det er klart at vi gjør våre undersøkelser på bakgrunn av det. Den foreløpige konklusjonen er at dette ikke kan knyttes til terrorplanlegging. Øst politidistrikt holder i etterforskningen. Vi har tett kontakt med dem, og bidrar i etterforskningen dersom vi skulle sitte på relevant informasjon, sier han.

Politiet opplyser i pressemeldingen at de har satt inn store etterforskingsressurser for å finne bilen. Det er også foretatt avhør av bileier og sjåfør, og de jobber med å innhente videoovervåking.

Politidirektoratet, Kripos, PST og helsemyndighetene er varslet om saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!