Eieren av asylhotell som brant: Skrinlegger ikke planene

Jenfrid Stellberg håper asylmottaksdriften vil gi penger til å hjelpe ekstremt fattige i Uganda.

TRIST: - Det var trist å komme ut og se at det var full fyr, sier hotelleier Jenfrid Stellberg om opplevelsen av å se brannen i Hotell Lune Huler i natt. Det skal ha vært to personer inne i hotellet, men de er gjort rede for.
Foto: Gunn Berit Wiik Berg / Strilen / NTB scanpix
TRIST: - Det var trist å komme ut og se at det var full fyr, sier hotelleier Jenfrid Stellberg om opplevelsen av å se brannen i Hotell Lune Huler i natt. Det skal ha vært to personer inne i hotellet, men de er gjort rede for. Foto: Gunn Berit Wiik Berg / Strilen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er så fjernt og så surrealistisk, sier Jenfrid Stellberg til Dagbladet.

Stellberg eier det planlagte asylmottaket for enslige mindreårige asylsøkere som brant i natt - bare litt over et døgn etter at Hotell Lune Huler ble godkjent som asylmottak.

Natta gikk med til å følge utviklingen i brannen i hotellet i Lindås nord for Bergen, som politiet fikk melding om klokka 02.20 natt til idag.

Gir seg ikke - Det var trist å komme ut og se at det var full fyr, sier Stellberg om sin egen opplevelse i natt da hun så at det brant. - Det er trist for dem vil ville hjelpe, legger hun til.

Stellberg gjør det klart at det - dersom hun får bestemme - likevel blir mottaksdrift på Hotell Lune Huler.
- Ja, det går jeg ut fra at det blir, sier hun, og forteller at hun foreløpig ikke har fått diskutert saken med kontraktspartneren Norsk Mottaksdrift.

- Men jeg har ikke hørt noe annet enn at de vil satse, sier hun.

Da Dagbladet snakket med henne i dag klokka ni hadde hun nettopp stått opp, etter bare omtrent en times søvn. Mens det ene bygget på hotellområdet tross iherdig slokking fra brannvesenet er totalskadd, er skadene mindre omfattende på den bygningen hvor det er meningen at asylsøkerne skal bo.

«Kinderegg» - Hvis dette er et uhell, er det greit. Og hvis noen har satt på brannen, kan man ikke gi seg overende, sier Stellberg om hvorfor hun ikke har tenkt å gi opp planene. Mens planen var å komme i gang etter årsskiftet, vet hun nå ikke hvor raskt det kan gå å få asylmottaket i gjenge.

For Jenfrid Stellberg er det mye som kan bli påvirket av brannen i natt, i verste fall også et hjelpeprosjekt som hun driver i Uganda.
- Jeg startet dette hotellet i sin tid fordi jeg holder på med en forening, Chime, som hjelper ekstremt fattige kvinner i Uganda, sier hun, og forteller at prosjektet støttes av Kavli-fondet.

GIR SEG IKKE: - Hvis dette er et uhell, er det greit. Og hvis noen har satt på brannen, kan man ikke gi seg overende, sier Stellberg om hvorfor hun ikke har tenkt å gi opp planene. Foto: Privat
GIR SEG IKKE: - Hvis dette er et uhell, er det greit. Og hvis noen har satt på brannen, kan man ikke gi seg overende, sier Stellberg om hvorfor hun ikke har tenkt å gi opp planene. Foto: Privat Vis mer

Hun hadde håpet at asylmottaket skulle bli et slags «kinderegg»: Hjelpe de mindreårige asylsøkerne, skaffe penger til prosjektet i Uganda, og lønn til henne selv.

- Penger til griser Ifølge Stellberg har 3648 kvinner i Uganda fått hjelp til å bli bondegründere, av prosjektet som til daglig drives av to ugandere. Hjelpen består blant annet i at kvinnene får en gris, men må forplikte seg til senere å levere to grisunger tilbake prosjektet.

- Det er kun ekstremt fattige, som ikke har penger, som vi hjelper med å bli bondegründere, forklarer hun.

Nå håper hun at asylmottaksdriften snart vil komme igang, til tross for brannen.
- Da kunne jeg fått lønn der, og så kunne det blitt noen kroner til å kjøpe griser også, sier hun.

Stellberg sier at hun nesten bare har fått positive reaksjoner på at hun vil drive asylmottak. Hun sier dette om de mindreårige, enslige asylsøkerne hun gjerne vil drive mottak for:
- Jeg vil si at de er en ressurs, og at Norge trenger flere hender.

FØR BRANNEN: Her er Hotel Lune Huler, slik det så ut før brannen. Foto: Privat
FØR BRANNEN: Her er Hotel Lune Huler, slik det så ut før brannen. Foto: Privat Vis mer