Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hund angrepet av ørn:

Eieren så hunden sin i ørnens klør 40 meter oppe i lufta

Den 1,5 år gamle hunden ble angrepet på tur til Veten i Troms.

ANGREPET AV ØRN: En ørn angrep på 1,5 år gamle bichon friséen. Bildet er tatt bare minutter før ørnen tok hunden. Foto: Ole Magnus Filseth.
ANGREPET AV ØRN: En ørn angrep på 1,5 år gamle bichon friséen. Bildet er tatt bare minutter før ørnen tok hunden. Foto: Ole Magnus Filseth. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ole Magnus Filseth ønsker å advare hundeeiere, etter at han opplevde at en ørn tok hunden hans og fløy av sted med den.

Nordlys var den første til å omtale denne saken, og til avisa forteller Filseth at det hele skjedde 12. november, på tur med den 1,5 år gamle familiehunden, en bichon frisé.

Turen var lagt til Veten på Karlsøy i Troms og Filseth lar hunden gå fritt inne i skogen, skriver avisa.

Hørte skrik

I en e-post til Dagbladet forklarer Filseth hva som skjedde.

- Etter at vi hadde kommet inn i skogen fikk hunden gå fritt, og den holdt sammen med meg helt til vi var oppe på Veten-platået. Der oppe sprang den litt foran meg, og var plutselig borte. Jeg fortsatte å gå stien mot sør, mens jeg ropte etter den og så meg rundt.

Han begynte å lure på om hunden kunne ha satt seg fast i noen bratte skrenter da han hørte høye skrik.

- Mens jeg sto under skrentene hørte jeg plutselig at hunden skrek, og så fikk jeg se en ørn komme seilende utfor skrenten med hunden i klørne, omtrent 40 meter over meg. Da ørna så meg dreide den mot det hellende terrenget mot sør mens den seilte nedover, skriver Filseth i e-posten.

Ble lam

Han forklarer at ørnen ikke klarte å holde høyden og at han seinere fant hunden liggende på ryggen i lyngen:

- Den var så vidt i live, men hardt skadd. Den hadde klo- og hakkemerker over rygg, hode og snute. Halsbåndet var revet av den. Den var lam fra halsen og ned. Kanskje hadde den blitt sluppet mange meter ned i bakken.

Filseth forteller at han ble nødt til å avlive hunden like etter episoden.

- Det gikk ikke ferge fra øya før om kvelden, så det tok 8-9 timer til hunden ble avlivet hos veterinær i Tromsø. I mellomtida fikk den smertestillende og annen pleie, forteller Filseth.

Advarer

Han ønsker nå å advare andre mot at husdyr han angripes av ørn i dette området. Han beskriver ørnen som litt mindre enn en havørn og mørk i fargen, og lurer på om det enten var en ung havørn eller en kongeørn som angrep hunden.

Avisa Nordlys har vært i kontakt med fagsjef i Norsk Ornitologisk Forening, Ingar Jostein Øien, som forteller at hund innimellom blir tatt av ørn.

- Er det en liten hund, vil det være et passende byttedyr for en kongeørn. Havørna derimot bruker vanligvis ikke å jakte hund, men også det kan skje, sier Øien til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!