Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepet i Stockholm

Eiffeltårnet gikk svart etter angrepet i Sverige

Slukket sine berømte lys for å hedre ofrene fra angrepet i Drottninggatan. Russlands president er blant dem som gir sine kondolanser til Sverige. 

SLO AV LYSENE: Eiffeltårnet lot lysene hvile for å hedre dem som mistet livet etter angrepet i Stockholm fredag. Foto. La tour Eiffel
SLO AV LYSENE: Eiffeltårnet lot lysene hvile for å hedre dem som mistet livet etter angrepet i Stockholm fredag. Foto. La tour Eiffel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire mennesker er bekreftet døde, og 15 er skadet, etter en lastebil kjørte inn i folkemengden i Drottninggatan i Stockholm fredag rundt klokken 15.

En 39-åring er pågrepet av politiet, mistenkt for å stå bak angrepet som har rystet ikke bare Sverige, men hele Europa.

I Paris ble lysene i Eiffeltårnet slukket ved midnatt fredag for å hedre ofrene. Det bekreftes på Eiffeltårnets offisielle Twitter-konto.

- Alle lys slukkes i natt for å hedre ofrene etter angrepet i Stockholm, sto det på Eiffeltårnets offisielle Twitter-konto fredag.

Putin: - Russere gråter

Verdenssamfunnet reagerer også med å sende sine tanker til Sverige i dag.

Russlands president Vladimir Putin har sendt en pressemelding der han uttrykker forståelse for hva Sverige står overfor:

- I vårt land er vi godt kjent med forbrytelser som internasjonal terrorisme. I denne vanskelige tiden gråter russere med det svenske folk, skriver han.

- Enda et angrep på våre verdier, friheter i en pulserende europeisk by. Mine tanker går til Stockholm og det svenske folket, skriver Thorbjørn Jagland.

Talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, Mark Toner, fordømmer handlingen som et brutalt og meningsløst angrep.

- Angrep som dette har til hensikt å så fryktens frø, men de styrker kun vår felles beslutning om å bekjempe terror verden over, sier Toner.

LØPER: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket der flere personer løper for livet da lastebilen i Stockholm kommer i full fart ned Drottninggatan i Stockholm. Video: Expressen Vis mer

Åpnet sine hjem

Emneknaggen #OpenStockholm trender også på Twitter fredag kveld. I etterkant av angrepet ble kollektivtransporten i Stockholm stanset i lange tider, og mange av hovedstadens pendlere fikk dermed store problemer med å komme seg hjem fra jobb.

Samtidig ba politiet i Stockholm også folk om å holde seg unna sentrum så godt det lot seg gjøre.

- Vi har mye arbeid å gjøre på åstedet, og vi fortsetter med uforminsket styrke, sier Jan Evensson i stockholmspolitiet.

Åpnet sine hjem

Umiddelbart etter angrepet ble store deler av sentrum stengt av, og både busser, tog og T-baner ble stoppet.

Mange som befant seg i bykjernen er dermed strandet, flere langt hjemmefra. Men nå tilbyr en rekke av byens innbyggere både husrom og selskap for de som ikke kommer seg hjem, og kanskje er redde.

Statsminister Stefan Löfven kalte fredag det antatte terrorangrepet fryktelig.

- Sverige er i sjokk, men folket kommer ikke til å la seg kue eller splitte, sier han.

- Vi er i dag blitt utsatt for et fryktelig angrep i hjertet av vår hovedstad. Vi vet at fire personer er døde, flere er skadd, og et helt land er samlet i sorg, sinne og besluttsomhet, legger statsministeren til.

Mulig IS-kobling

Mannen som ble etterlyst og pågrepet av svensk politi etter den antatte terroraksjonen i Stockholm, skal være usbeker og ha gitt uttrykk for sympati med IS.

Ifølge Aftonbladet er den pågrepne 39 år gammel og opprinnelig fra Usbekistan. Det er ikke kjent hvor lenge han har vært bosatt i Sverige.

På mannens Facebook-side skal han ha lagt ut propagandafilmer for den ytterliggående islamistgruppa IS og han skal også ha gitt likes til bilder av blodige ofre etter terrorangrepet under Boston maraton i 2013.

Tidligere i kveld ble en mann pågrepet i Märsta utenfor Stockholm. Noe senere kom meldingen om at svensk politi har pågrepet en mann til. Ifølge Expressen og SVT ble en ung mann pågrepet, ført bort av politiet og ilagt håndjern i 23-tiden fredag kveld i Hjulstad, ikke langt unna mye omtalte Rinkeby.

Dagbladet var på pågripelsesstedet i Märsta ikke lenge etter pågripelsen. På en landevei, med boligfelt på den ene siden og åker på den andre, er det spor fra en politibil som den pågrepne satt i.

RØYK: Dette er bilder som viser sekundene etter at lastebilen kjørte inn i en bygning i Stockholm sentrum. Video: Emil Stenqvist / Twitter Vis mer

Link mellom de to

En bekjent av mannen opplyser til Aftonbladet at 39-åringen har fire barn, og kan ikke tro at han står bak angrepet, som har krevd fire menneskeliv.

- Han snakker aldri om politikk eller religion. Det eneste han snakker om, er å få flere oppdrag, så han kan sende penger hjem til familien, sier den ikke navngitte bekjente.

Politiets operasjonssentral har ingen offisiell kommentar til den siste pågripelsen, men overfor SVT bekrefter politikilder den siste pågripelsen og opplyser at det skal være en forbindelse mellom de to mennene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media