FAMILIEN: De er
lykkelig og lettet – mor
og far og deres tre fine
sønner, Vitus, Eigil og
lillebror Arthur. Eigil har
like mye energi som før,
og hjernen hans har ikke
tatt skade av hjertestansene. Foto: Jørgen Ploug og privat
FAMILIEN: De er lykkelig og lettet – mor og far og deres tre fine sønner, Vitus, Eigil og lillebror Arthur. Eigil har like mye energi som før, og hjernen hans har ikke tatt skade av hjertestansene. Foto: Jørgen Ploug og privatVis mer

Hjertestans

Eigil (5) fikk hjertestans i barnehagen. Nå forskes det på hvordan han kan ha fått den svært sjeldne genfeilen

Ingen visste at den lille guttens hjerte kunne stoppe når som helst. Da han lekte i barnehagen falt han plutselig om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag 9. mars i fjor startet som alle andre hverdager for Kirstine og Jesper Guld Frederiksen. Jesper hadde hjemmekontor, og Kirstine leverte sønnen Eigil (5) i barnehagen i Holstebro.

Eigil vinket farvel og begynte å leke med de andre barna. Plutselig falt han om.

Kort tid senere befant Kirstine seg i et ambulansehelikopter på vei til et sykehus i Århus. Ved siden av henne lå hennes lille sønn. Tankene var et kaos under den 20 minutter lange helikopterturen.

VÅKER OVER SØNNEN:
Familien hadde noen fryktelige
dager og netter på sykehuset.
VÅKER OVER SØNNEN: Familien hadde noen fryktelige dager og netter på sykehuset. Vis mer

- Det var surrealistisk å sitte i helikopteret og kikke på Eigil. Få timer før var han glad og full av energi. Jeg forsto ikke hva som hadde skjedd, hvorfor hjertet hadde sluttet å slå, forteller mamma Kirstine.

Hell i uhell

Da Eigil falt bevisstløs om på lekeplassen, forsøkte de ansatte å få liv i ham. Først da ambulansen kom lyktes legen å få i gang hjertet – på tredje forsøk med en hjertestarter.

At hjertet stoppet da han var i barnehagen, og ikke noe annet sted, var ren og skjær flaks. Hadde det skjedd mens han sov i sengen sin, kunne det fått fatale konsekvenser.

I KOMA: Etter første hjertestans ble Eigil
kjølt ned og lagt i kunstig koma. Det viste seg
at han har en svært sjelden genfeil.
I KOMA: Etter første hjertestans ble Eigil kjølt ned og lagt i kunstig koma. Det viste seg at han har en svært sjelden genfeil. Vis mer

Etter kort tid ble Eigil flyttet fra sykehuset i Århus til universitetssykehuset i Skeiby. Her ble han lagt i kunstig koma og kjølt ned til en kroppstemperatur på 35 grader. Slik lå han i to og et halvt døgn.

Den første natten overnattet foreldrene på sykehuset, men de ble vekket midt på natten. Eigils hjerte hadde stoppet enda en gang. Til alt hell lyktes det legene å få hjertet i gang igjen.

- De kunne ikke gi svar på hvorfor hjertet sluttet å slå. Det var frustrerende. Vi våget ikke å sove, vi fryktet hele tiden en ny hjertestans, forteller Eigils far, Jesper.

Uroen viste seg å være begrunnet. Påfølgende natt fikk foreldrene beskjed om at Eigils hjerte hadde stoppet igjen. De klarte å få det i gang, men i løpet av to og et halvt døgn hadde hjertet nå stanset tre ganger.

Sjeldent

En uke etter den første stansen ble en pacemaker operert inn i Eigils bryst. Etter 10 dager på sykehuset ble han utskrevet. Og etter to måneder klarte legene å stille en diagnose.

SKREKKOPPLEVELSE:
Uten noe som helst forvarsel,
sluttet hjertet til Kirstines sønn
å slå. Nå har Eigil pacemaker, en
stor trøst for mor dersom uhellet
skulle være ute igjen.
SKREKKOPPLEVELSE: Uten noe som helst forvarsel, sluttet hjertet til Kirstines sønn å slå. Nå har Eigil pacemaker, en stor trøst for mor dersom uhellet skulle være ute igjen. Vis mer

Eigil har QT-syndrom, forårsaket av en genmutasjon kalt CALM 1. Han skal være den eneste i Danmark med genfeilen. Legene kjenner også til en familie i Sverige, som har mistet to barn av samme årsak.

På verdensbasis er det svært få tilfeller.

Testet familien

Jesper og Kirstine ble testet for å se om én av dem bærer genfeilen. Slik er det ikke, og heller ikke parets to andre barn, Vitus (9) og Arthur (4), har sykdommen.

To forskergrupper analyserer nå Eigils blodprøver får å finne ut hvordan han kan ha fått genfeilen.

Foreldrene kan i dag puste lettet ut. Eigil er akkurat som før han ble rammet av sykdommen.

- Legene har fastslått at Eigil ikke har fått noen hjerneskade. Vi har tenkt mye på at han var uten surstoff til hjernen i 10 minutter da hjertet stoppet første gang, sier Kirstine.

Paret er svært takknemlig for all støtte de fikk av familie og venner da det sto på som verst – og ikke minst er de evig takknemlige for den livreddende innsatsen til personalet i barnehagen.