Eigum blir truet på livet

ULLERSMO (Dagbladet): Fengselsdirektør Knut Eigum er ikke lettskremt, men er tydelig preget av at han er truet på livet. Kriminalpolitiet har i flere uker etterforsket truslene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sikkerhetstiltak er iverksatt, for å forhindre at noe skal skje med Eigum.

- Jeg ønsker ikke å si et eneste ord om hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt, sier Knut Eigum til Dagbladet.

Det var etter at Eigum 23. januar i år sto fram i Dagbladet og fortalte om organisert kriminalitet og mafia-tilstander blant fangene på Ullersmo at truslene kom.

- Jeg bekreftet at hardkokte kriminelle fra Øst-Europa har overtatt makta blant de innsatte ved Ullersmo landsfengsel, sier Eigum.

Trusler

Bare noen dager etter fengselsdirektørens utspill, fikk han klar melding fra fangemiljøet.

- En person som er godt informert om det som skjer blant fangene, ga meg et vink om at jeg burde passe meg. Det er ubehagelig å motta slike opplysninger, men jeg tok det rolig, sier Eigum.
Ikke lenge etter fikk han bekreftet opplysningene - i brevs form.

- I brevet gjøres det klart at noe kan skje med meg og at jeg bør passe meg.

Politisak

Etterretningsseksjonen ved Oslo politikammer har etterforsket og vurdert truslene mot Eigum. Politiet ser svært alvorlig på truslene.

Fengselsdirektøren har også tidligere vært utsatt for trusler. For to år siden ble trusler mot ham etterforsket, uten at politiet kunne bevise hvem som sto bak.

- Vet du hvem som står bak truslene?

- Det er det opp til politiet å finne ut av. Men det er jo opplagt grunn til å tro at truslene har sammenheng med at jeg gikk ut offentlig og fortalte om hva som skjer blant fangene i Ullersmo landsfengsel, sier Eigum.

Ifølge Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er trusler blitt en del av hverdagen for ansatte i fengslene. Også familier til ansatte skal ha blitt truet.

- Trusler er ikke noe nytt i norske fengsler. Men trusler fra personer i organiserte kriminelle miljøer er nytt. Det samme har skjedd andre steder i Europa, hvor mafia-liknende grupperinger har blitt en del av hverdagen. Organiserte forbryterbander forsøker ved hjelp av trusler og vold å skremme folk til taushet. Det kan vi bare ikke akseptere, sier Knut Eigum.

- Hvordan er forholdene blant de innsatte ved Ullersmo?

- Vi har kontrollen, men det er et faktum at organisert kriminalitet utøves blant fangene.

Eigum peker på at flere fanger ikke våger å være en del av fellesskapet, som et bevis på de harde og organiserte kriminelle miljøene.

- Desperate

Det er ingen hemmelighet at Eigum er svært omstridt blant de innsatte ved Ullersmo.

For flere innsatte er han et hatobjekt. De mener han bedriver skremselspropaganda.

- Ullersmo er og skal være et fengsel. Det er jeg som direktør som driver fengselet og slik skal det være. For det norske samfunnet er det en fallitterklæring å la dem som bedriver organisert kriminalitet få lov til fortsette sin virksomhet, sier Eigum.

- Er du trygg når du er i fengselet?

- Ja! Men selvfølgelig har jeg i bakhodet at de som står bak truslene mot meg er desperate og villige til å betale andre for å gjøre noe med meg. De kriminelle har økonomiske midler og kan bruke pengene til å betale for tjenester andre utfører, sier Eigum.